kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bebeğim sağlıklı besleniyor mu?

18.06.2007
Türkiye'de, annelerin yüzde 49'unun ''bebeklerinin sağlıklı beslenip beslenmediği'' konusunda tedirginlik yaşadığı ortaya çıktı.

Ürünlerini uluslararası pazarlayan bir mama firmasınca yapılan araştırmaya göre, sağlıklı beslenme konusunda, Türk anneleri, batı ülkesindeki annelere oranla daha tedirgin.

Türk annelerin ve birinci endişelerinin bebeklerinin sağlıklı ve dengeli beslenmesi olduğu, bu durumun bebek 2 yaşına bastıktan sonra daha da kuvvetlendiği belirtildi.

Araştırmada, annelerin endişeleri bebek 0-3 aylıkken yüzde 37 olarak tespit edilirken bu oran 25-36 ay arasında ise yüzde 58'e yükseldiği belirlendi. Türkiye'de annelerin yüzde 49'u bebeklerinin sağlıklı beslenip beslenmediği konusunda tedirginlik yaşarken, bu oranın İngiltere'de yüzde 24, İrlanda'da yüzde 18, Hollanda'da ise yüzde 3 civarında olduğu kaydedildi.

Araştırmaya göre, Türk bebeklerinin yüzde 24'ü, 4'üncü ayda yetişkinler için yapılan ev yemeklerini yemeye başlıyor. Dört bebekten üçü 8'inci aydan itibaren ailesi ile aynı yemekleri yiyor. Tuz, salça (hazır ya da ev yapımı), şeker, baharatın yemeklerinin ayrılmaz parçası olduğunu ortaya koyarken, bebeklerin yüzde 60'ının bir yaşına gelmeden tuzlu, yağlı, baharatlı yetişkin yemeklerine başladıkları belirlendi.

Ortalama, 1-2 yaşlarındaki bebekler günde 1,6 porsiyon, 3 yaşından itibaren de günde 2 porsiyondan fazla yetişkin yemekleri tüketiyor. Bu nedenle Türk bebeklerinin tuz alımının tavsiye edilen miktarın üstünde olduğu belirtilen araştırmada, uzmanların ise 6 aylık bebeğin bir günlük tuz ihtiyacını yarım çay kaşığı, 12 aylık olanın da 1 çay kaşığı olduğunu belirttikleri kaydedildi.

Türkiye'de annelerin yüzde 97'sinin bebeğin yediklerinin besin değerine değil miktarına önem verdikleri de ifade edildi.

MEYVE TÜKETİMİ


Bir yaşını geçmiş dört bebekten birinin her gün meyve yemediği, ayrıca ortalama günde tüketilen miktarın, tavsiye edilenin sadece yarısı kadar olduğu, yürümeye yeni başlayan çocukların yüzde 20'sinin her gün meyve yemediği, ortalama günlük tüketimin 40 gram olduğu, bunun da tavsiye edilen seviyeden 70 gram az olduğu kaydedildi.

Türk bebeklerinin sebze tüketiminin yüzde 49 olarak görünmesine karşın bebeklere verilen sebzelerin büyük kısmını domates ve salatalık oluşturuyor. Çocukların yüzde 40'ı 7 aydan önce çikolata, kek, yetişkin bisküvisi gibi ''abur-cubur'' olarak ifade edilen ürünleri tüketmeye başlıyor.

Annelerin yüzde 70'inden fazlası bebeklerine öğün aralarında şekerleme türü gıdalar veriyor. Yine, araştırma, annelerin yüzde 50'sinin çocuklarının gelecekte obezite olabilirliği hakkında herhangi bir kaygı taşımadığını da ortaya çıkardı.

(AA)