kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kilo veremeyenler için özel vücut estetiği

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Kadınlarda artık yüz bölgesinden ayak bileğine kadar tüm bölgelere vücut kontur ameliyatları yapılabildiğini söyleyen Doç. Dr. Tuğrul Maral: Kontur ameliyatları zayıflamak için değil, orantılı bir vücut oluşturmak için yapılır. Vücut şeklini düzenlenmenin en kolay yolu da liposuction'dır..
Anadolu Sağlık Merkezi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Klinik Direktörü Doç. Dr. Tuğrul Maral ile vücudun istenilen şekle kavuşturulmasında kullanılan yöntem olan vücüt kontur ameliyatlarını konuştuk:

* Bir türlü zayıflayamayanlar için basit estetik ameliyat yöntemleri var mı? Hiçbir vücut kontur ameliyatı zayıflama amaçlı olmaz. Hiçbiri diyetin yerini tutmaz. Amaç zayıflamak ise oradaki çare diyettir. Ama vücut kontur ameliyatları; vücuttaki kontur bozukluklarını yani vücutta çıkıntı yapan bölgelerin konturunun düzeltilmesi amacıyla yapılır. Çok zayıf insanlara da, şişman insanlara da yapılabilir. Ama şişman bir insanı zayıflatmak amacıyla yapılmaz. Şişman bir insanda da; kıyafet giydiğinde vücudun dışına taşan fazlalıkları yok etmek, yani şişman olsa da orantılı bir vücut yapısına sahip olması için uygulanabilir.

* Vücut konturları en kolay nasıl düzeltilir? Vücut konturunu en kolay düzeltme yolu liposuction'dır (yağ aldırma ameliyatı). Bunun değişik isimleri var. Ama hepsi vücuttaki yağları özel solüsyonlarla parçalayarak söz konusu bölgeden almaya dayalıdır. Liposuction'ın ameliyatta müdahale edilen bölgenin sayısına ve bölgenin genişliğine göre dereceleri vardır. Basit liposuction, lokal anestezi altında daha zayıf kişilerde yapılan ameliyatlardır. Hastaneye yatış bile gerektirmez. Tabii ki daha şişman kişilere yapılan liposuction, daha fazla yağ almayı gerektirir. Bir seansta birkaç bölgeye müdahale etmeyi gerektirir. Bunları daha geniş bölümlü liposuction' olarak adlandırıyoruz. Ve bunlar gerçek ameliyatlardır.

TEPEDEN TIRNAĞA KONTUR

* Bu ameliyatları genellikle hangi yaş grubu tercih ediyor? Vücut kontur ameliyatlarını genellikle 35-n5 yaş arasındaki kadınlar tercih ediyor. İleri yaşlarda ise yaşlılık nedeniyle ortaya çıkabilecek sarkmalar kadınları rahatsız ediyor.

* Her bölgeye vücut kontur ameliyatı uygulanabiliyor mu? Vücut kontur ameliyatları için gelen kadınların neredeyse yüzde 90'ı ameliyat için uygun oluyor. Kadınlarda yüz bölgesinden ayak bileğine kadar tüm bölgelere, uygun ameliyatlar yapılabiliyor. Çok geniş bir yelpazesi bulunan kontur ameliyatlarının çeşitliliği de bu geniş yelpazede artıyor.

* Yeniden kilo alınırsa ne olur? Liposuction ameliyatlarından sonra, direkt olarak yağ hücrelerinin sayısı azaltıldığı için aynı bölgede tekrar yağlanmanın olması söz konusu değildir. Ama kişi liposuction sonrası kilo alırsa, uygulamanın yapılmadığı bölgeler öncelikle olmak kaydıyla, operasyon yapılan bölge yakınlarında artış olur. Ama örneğin kum saati görüntüsünde olan bir kadın; bel ve bacak bölgesindeki fazla yağlar alındıktan sonra kilo bile alsa eski görüntüsüne gelmez. Sonuç olarak liposuction sonrasındaki görüntü çok kalıcıdır. Yağ alınma miktarı; liposuction yapılan bölgenin yağlanma miktarı ve aynı anda kaç bölgeden yağ alındığı ile bağlantılı olarak değişiyor.

SARKIK KARINLAR GERİLİYOR

* Liposuction'da en fazla ne kadar yağ alınabilir? Bu teknik 1970'lerde başladı ve ilk çıktığından bugüne çok büyük gelişme kaydedildi. Bu gelişmelere bağlı olarak bir seansta farklı bölgelerden 12 litreye kadar yağ alınabiliyor. Ama bu rakam da tam doğru sayılmaz. Çünkü yağı parçalamak için bölgeye bazı solüsyonlar veriliyor. Sonra da bu solüsyonla birlikte yağ alındığı için toplam alınan yağ miktarı aslında daha düşük oluyor. Yani operasyon sonrasında çıkarılan miktarın ancak yarısı yağ oluyor.

* Karında sarkma varsa operasyona ihtiyaç olup olmadığı nasıl belirlenir? İz kalır mı? Karında sarkma varsa; plastik cerrahın yapacağı muayene, hastaya yapılacak ameliyatın şeklini belirler. Vücut kontur ameliyatlarında iki ana yöntem vardır. Biri liposuction, yani kesmeden yağları almak. Diğeri de karın germe, yani keserek sarkmış bölgeyi çıkartmaktır. Bazı hastalarda aynı anda iki yöntem de uygulanabilir. Tecrübeli bir plastik cerrah, muayene sırasında hangi ameliyatın gerçekleştirilmesi gerektiğini kolaylıkla tespit edebilir. Liposuction ameliyatından sonra iz kalmaz ama karın germe ameliyatında iz kalır. Ancak bu iz çamaşırın altında kaldığı için kolaylıkla gizlenebilir.

* Kontur ameliyatlarının kaç tanesi birarada yapılabiliyor? Bu konu kişinin sağlık durumuyla, hekimin deneyimi ve tercihiyle bağlantılı. Bu noktada hastanın yaşına, sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına dikkat edilerek uygulamaların yapılması gerekiyor.

Haberin fotoğrafları