kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
UFUK SANDIK

100 kişiden 20'sinin kredisi reddediliyor

Otomotivciler bir araya geldiğinde, söz dönüp dolaşıp otomotiv pazarına gelir. Geçenlerde de böyle oldu. Bir açılışta Doğuş Otomotiv'in yeni CEO'su Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv Başkan Vekili Tanju Özenç, vdf Genel Müdürü Kemal Öner, Doğuş Oto Genel Müdürü Zafer Başar'la birlikte satışlardaki düşüşün nedenlerini konuştuk.
Türkiye'nin en büyük otomotiv finansman şirketlerinden vdf Genel Müdürü Kemal Öner'i yakalamışken, taşıt kredisi başvurusu reddedilenlerin sayısındaki artışın otomobil satışlarını olumsuz etkileyip etkilemediğini sordum. Oranlar inanılmaz artmış. Kredi başvurusu reddedilenlerin oranı yüzde 10'dan 20'lere çıkmış. Kredisi reddedilenlerin arasında üniversite öğretim görevlileri, kredisini zamanında ödeyen, ödeme problemi yaşamayan tüketiciler bile var.

Gayrimenkul kredisi ve kartlar
Öner'e göre başvurusu reddedilenlerin oranlarındaki artışın en önemli nedeni, tüketicilerin kredi kullanımlarının patlama noktasına gelmesi. Taksitli kredi kartlarına yüklenen, krediyle ev alan tüketicilerin kredibiliteleri düşmüş. Bankalar ve kredi finans kuruluşları, tüketicilerin kullandıkları kredilere ve taksitli kredi kartlarındaki borçlarının toplamına bakıyorlar. Bu yüzden, hemen herkesin kredi limitleri sınıra gelmiş . Bu borçlar kapanmadan, yeni bir kredi başvurusu yapıldığında sonuç şimdiden belli...
Ödenmeyen ya da gecikmeli ödenen kredilerin oranı ise yüzde 30 artışla, yüzde 9'da 12'ye yükselmiş.
Kendi aramızda ayaküstü bir anket yaptık. Anket sonucunda; Bilaloğlu, Özenç, Öner, Başar ve benimde ev kredisi borcu ödediğimiz ve hepimizin birden fazla taksitli kredi kartı olduğu anlaşıldı. Yani, bizde kredi başvurusu yaparsak, reddedilebilecekler arasındayız.