kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ne Kuzey Irak ne seçim, piyasa için varsa yoksa ABD tahvil faizi

RAHİM AK
ABD faizi yükselince en ağır yarayı alan Türk piyasaları, Amerika'da işler düzelince belini doğrulttu. Piyasanın iç gelişmelere duyarsız kalmaya başladığını vurgulayan uzmanlar, "Seçime kadar tek veri ABD faizi" diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Ne Kuzey Irak ne seçim, piyasa için varsa yoksa ABD tahvil faizi
Seçim ve Kuzey Irak'taki gelişmeler nedeniyle dünya piyasalarından daha kötü performans gösteren Türkiye, bir süredir dünya ile aynı doğrultuda hareket ediyor. Piyasayı yabancı yatırımcıların yönlendirdiğini hatırlatan uzmanlar bu gelişmeyi, "Seçime kadar pozisyon alan yabancı yatırımcılar artık tek gösterge olarak ABD tahvilini görüyor. Seçime kadar yeni pozisyon almaları zor, dolayısıyla dünya piyasalarından farklı hareket olmaz" şeklinde yorumluyor. Seçimde sandıktan çıkacak olumsuz bir tablo veya seçim öncesi bu yönde bir görünümün yabancı yatırımcıları yeni pozisyon almaya iteceğini belirten uzmanlar, Kuzey Irak sınırındaki gelişmelerin ise artık piyasaları etkilemekten uzak olduğunu sadece farklı bir endişe kaynağı olmakla kaldığınının altını çiziyor. Uzmanlar ABD faizlerinin ise Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) ABD ekonomisinin enflasyonu körüklemeden büyüdüğüne ilişkin açıklamalarından sonra yükselmesinin zor olduğu yönünde görüş bildiriyor.

ŞİRKET TAHVİLLERİNE DE DİKKAT
Ancak ABD'de faizlerin bugün geldiği düzeyden daha yukarı gitmesi halinde de Türkiye gibi ülkelerde kredi kullanarak giren fonların, daha sert bir satış dalgası başlatması ihtimalini de gözardı etmiyorlar. Dündas Ünlü Menkul Değerler Murahhas Üyesi Atilla Köksal'ın dikkat çektiği önemli bir risk ise ABD'de şirket tahvillerinde spreadlerinin (ABD tahvili ile şirket tahvilleri arasındaki fark) şu anda en düşük seviyede seyretmesi. Köksal, " Dünyada likidite bol olduğu için önemli bir risk görmemekle birlikte likiditenin kısılmasını sağlayacak gelişmeler bu faizleri de yükseltir. Global likidite buralara akabilir" uyarısında bulunuyor.

GEÇEN HAFTA NE OLDU?
Türkiye'de para ve sermaye piyasası, geçen haftaya, beklentilerin altında kalan ABD dış ticaret açığı verilerine bağlı olarak yurt dışı piyasalarda yaşanan hızlı toparlanmaların etkisiyle olumlu başlamıştı. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yeni faiz artırım sinyali algılamasıyla yüzde 5.31 ile son 5 yılın zirvesine ulaşan kadar çıkması endişeyi doruğa çıkardı. Aynı gün ABD faizi yüzde 5.20'ye kadar gerileyince rahat bir nefes alındı. Haftanın son iki günü beklentilerden çok daha olumlu açıklanan ABD enflasyon rakamlarının da desteğiyle yukarı yönlü hareket ciddi ölçüde güçlendi. Cuma günü, ABD TÜFE verileri ile gün sonunda Fransa' nın, "gelecek hafta AB zirvesinde Türkiye ile müzakereleri engellemeyeceğiz" şeklindeki açıklaması, sert yükselişi beraberinde getiren en önemli faktörler oldu. ABD'de 10 yıllık Hazine tahvilleri faizlerinin gerilemesi ve Fed'in ABD ekonomisinin enflasyonu körüklemeden büyüdüğüne ilişkin açıklamalarından sonra toparlanan dünya borsaları yükselişlerini sürdüren borsanın haftalık getirisi yüzde 3.7 oldu.