kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
SINAV STRESİNİ HAVUZDA ATTILAR... Bir yıl boyunca sınava hazırlanan İzmirli gençler, büyük günün ardından soluğu Balçova'da Aqua City'de alarak stres attı.

İlk bölüm kolaydı barajı aşan çok olur

PERVİN KAPLAN
1 milyon 640 bin öğrenci dün ÖSS'de gelecekleri için ter döktü. 4 öğrenciden biri üniversiteli olacak. 8 öğrenciden ise ancak biri lisans eğitimi için fakülteye girecek..
Üniversite kontenjanları ile sınava giren öğrenci sayısı arasındaki uçurum dün Öğrenci Seçme Sınavı'na (ÖSS) giren 1 milyon 640 bin 259 adayın Açıköğretim Fakültesi hariç ancak 425 binini üniversiteli yapacak. Kısaca her dört öğrenciden ancak birisi üniversite kapısından içeri adım atabilecek. 4 ve üzeri lisans eğitimi veren fakülteler açısından ele alındığında ise ancak 8 öğrenciden birisinin lisans programlarından birisine girme şansı bulunuyor. Üniversite kontenjanları açıköğretim fakültesi hariç bu yıl özellikle özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda 7 bin artarak, 425 bine ulaştı.

KOLAY OLAN BİRİNCİ BÖLÜM
Bu arada soruları SABAH için değerlendiren Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat, soruların özellikle ikinci bölümde ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın söylediği gibi kolay olmadığını belirtti. Müfredat dışı soru olmadığını vurgulayan Polat, daha fazla adayın barajı geçmesi için 1'inci bölümün özellikle kolay tutulduğunu söyledi. Polat, "Bu nedenle de 2006-ÖSS'ye göre daha fazla öğrenci başarılı olacak ve 160 puan barajını aşacak. Geçen yıl barajı aşanlar 1 miilyon 176 bin 71'di. Bu yıl 1 milyon 300 bini geçer. Sınavın 1'inci bölümünde coğrafya soruları zor, matematiğin birinci bölümü daha kolay. 2'nci bölümde edebiyat sorularında çok fazla ayrıntı istenmiş, öğrenciler bu bölümde zorlandı. Matematik-2 testinde, çok fazla işlem gerektiren ama zorluk derecesi düşük sorulara yer verilmiş. Fen bilimleri-2 testindeki biyoloji ve kimya soruları 2006-ÖSS'ye benzer nitelik ve zorluk seviyesinde. Fizik testi biraz daha zor. Sosyal Bilimler -2 testinde yer alan tarih soruları geçmiş yıllara ve özellikle 2006-ÖSS sorularına göre çok zor" dedi.

30'AR SORULUK 8 TEST
Tek oturumda yapılan ve 195 dakika süren sınavda öğrenciler 2 bölüm halinde soruları yanıtladı. Sınavda 30'ar soruluk 8 test yer aldı. Sınavda, ön lisans programına yerleşmek isteyen adaylar 4, lisans programlarını tercih etmek isteyenler ise 6 test yanıtladı. Kazanmak için 160 puanı aşmak gerekiyor. ÖSS'de birinci bölümde yanıtlanan sorular için adaylar hesaplanacak SAY1, EA1 ve SÖZ puanları ile açıköğretim ve iki yıllık ön lisans bölümlerini, 185 puanı aşanlar ise 4.5 ve 6 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek. Geçen yıl ancak birinci bölümün dışında ikinci bölümdeki iki testten en az 0.5 net yapılması gerekirken, bu yıl puan hesaplaması için ikinci bölümdeki bir testten 0.5 net yapmak yeterli olacak. ÖSYM'nin yaptığı bir başka değişiklik adaylara ikinci bir puan türü ile daha tercih yapma imkânı sunması oldu.