kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İlk kez ziyaret ettiği İstanbul'un olağanüstü coğrafi konuma sahip olduğunu söyleyen Xilai, ''Boğaz Allah'ın Türkler'e hakikaten en büyük armağanı'' dedi.

"Boş konuşmuyorum neleri satabileceğinizin bir listesini hazırlayın"

Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai, ticaret fazlası nedeniyle ellerinde çok büyük döviz bulunduğunu belirterek "Somut işbirliği istiyoruz" dedi..
Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Bo Xilai, Çin'in ticaret fazlası nedeniyle 1 trilyon dolar döviz rezervi bulunduğunu ancak 500 milyar doların yeterli olduğunu belirterek "Boş konuşmuyorum. Sizden daha fazla mal alabiliriz. Siz, neleri satabileceğinizin listesini yazın"dedi. Türkiye ile Çin'in ekonomik geleceğinin çok parlak olduğunu belirten Bo Xilai, iki ülke arasındaki ticaretin yıllık yüzde 30-40 artması durumunda 10 yıl sonra Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin çok büyük olacağını vurguladı. Bo Xilai, "Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğine güvenimiz tamdır. Biz somut işbirliği istiyoruz. Boş boş konuşmuyorum" dedi.

5 ALANDA TEŞVİK
Türk-Çin İş Forumu'nun açılışında konuşan Bo Xilai, iki ülke arasında işbirliğini 5 alanda teşvik etmeye çalışacaklarını söyledi. Türk ürünlerini daha fazla Çin pazarına çekecekleri taahhüdünde bulunan Bo Xilai ilginç değerlendirmede bulundu: "Türkiye'den daha fazla mal almaya çalışacağız. Biz daha dengeli dış ticaret kurmak istiyoruz. Şu anda 1 trilyon dolar döviz rezervimiz var. Uzmanlara göre 500 milyar dolarlık rezerv yeterli. Elimizde bu kadar para var. Biz Türkiye'den daha fazla mal alabiliriz. Bu benim de arzum. Siz, neleri satabileceğinizin bir listesini yazın." Bir diğer teşviğin Çinli işadamlarının Türkiye'de yatırım yapması olacağını söyleyen Çinli Bakan, Türk müteahhitlerinin Çinli meslekdaşlarıyla birlikte çalışmasının teşvik edilebileceğini söyledi. Havacılıkta da Çin olarak Türkiye'ye olumlu cevap vereceklerini söyleyen Bo Xilai, iki ülke arasında turizm ve kültürel işbirliğinin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Bo Xilai, "Heyette Çin'in önde gelen telekomünikasyon, mühendislik şirketlerinin temsilcileri var. Türkiye ile işbirliği yapmak istiyorlar'' dedi. İş Forumu'nun ardından TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç başkanlığında TÜSİAD üyeleriyle ile biraraya geldi. Bo Xilai, toplantı sonrası turizm ve havacılıktan bahsettiklerini anlattı.
Haberin fotoğrafları