kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

Üniversite hastanesine sevksiz gidebilmek

* SSK'lı hastaların üniversite hastanelerine, sevk almadan doğrudan gidebilecekleri doğru mu? Bu imkandan Bağ-Kur'lular da yararlanabillecek mi? Eğer gerçekten doğru ise; pratikte de bu kadar rahat uygulama yapılabiliyor mu yoksa yine bürokratik zorluklarla boğuşmak zorunda mı kalacağız?

2007 yılı başından itibaren SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında birleştirildi. 15 Haziran'dan itibaren de eski sınıflamaya göre; SSK, Bağ-Kur üyeleri ve Emekli Sandığı emeklileri arasındaki farklı uygulamalar ortadan kaldırıldı. Artık tüm SGK mensupları, aynı şekilde hizmet alabilecek. Aynı zamanda, kamu-özel ayrımı da ortadan kalktı. Hastalar, SGK ile sözleşme imzalayan tüm sağlık kurumlarından, aynı koşullarda hizmet alabilecek. Sağlık kurumları arasındaki sevk de kaldırıldı. Sağlık kurumları, kendi üretemedikleri hizmeti, hasta adına bir başka kurumdan satın alacak ama hastayı başka kuruma sevk edemeyecek. Yine, yatan hastaya kullanılması gereken her türlü ilaç ve tıbbi malzeme de hastane tarafından karşılanacak. SGK kapsamında sağlık güvencesi alma hakkına sahip olan kişiler, istedikleri sağlık kurumuna doğrudan başvurabilecek. Buna üniversite ya da tıp fakültesi hastaneleri de dahil. Hastanın TC kimlik numarası üzerinden; hak sahibi olduğu bilgisayar ortamında teyid edilip, başka herhangi bir sevk belgesi aranmaksızın başvurduğu hastanede hizmetten yararlandırılması mümkün olacak. Bu hizmetlerin verilebilmesi için Medulla adı verilen bir ağ-bilgi sistemi kuruluyor. Kişilerin sağlık bilgileri, kurumlar arasında paylaşılıyor. Hastanın aldığı hizmetler ve faturalandırılma süreçleri şeffaflaştırıldı. Bazı hizmetler öncesinde SGK'dan provizyon alınması söz konusu olacak.

REÇETE İŞKENCESİ BİTTİ
Bir diğer önemli değişiklik ise hastaların devamlı kullanmaları gereken raporlu ilaçlarını, üç ayda bir, hekime reçete ettirme zorunluluklarının ortadan kalkması. İlaç raporunu düzenleyen hekim, bir kez ilacı reçete ettiğinde; hasta iki yıl boyunca üçer aylık dilimler halinde rapor kapsamındaki ilaçlarını doğrudan eczaneden alabilecek. Yakın zamanda e-reçete uygulamasına geçilmesi de planlanıyor. Uygulama 15 Haziran itibariyle başlamış olsa da hastanelerin veya diğer sağlık kurumlarının SGK ile sözleşme imzalamaları, biraz süre alabilecek gibi görünüyor. Uygulamadan yaralanamayacak ve halen eskiden olduğu gibi sevk evrakıyla sağlık hizmeti almaya devam edecek olanlar da var. Bunlar; 657 Sayılı Devlet Memurları Yasası kapsamında çalışanlar, Yeşil Kart sahipleri, 2914 Sayılı Yasa Kapsamında çalışan üniversite mensupları, hakim ve savcılar, er ve erbaş haricindeki TSK mensupları ile Kamu İktisadi Teşebbüsü çalışanları.