kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Seks egzersiz midir?

ESRA TÜZÜN
10.06.2007
Spor seksin dostu mu düşmanı mı? Bu konuyu spor hekimleri Doç. Dr. Önder Yaman ve Dr. Asım Baykan her yönüyle tartıştı.....
* Doç. Dr. Önder Yaman:
Seks yaparken egzersiz yaptığını zannedenler yanılıyor. Seks yaparak kalori harcanmaz. Cinsel gücü artırmak için spor yapıyorsanız aşırıya kaçmayın. Yapay kaslar sperm sayısını düşürür, testisleri küçültür

Seks iyi bir egzersiz sayılabilir mi?
Bu büyük bir kandırmaca. Seks yapanlar kendilerini egzersiz yapıyor zannetmesin. En agresif sekste bile 250 kalori harcanır. Bu, sporcunun maça hazırlanmak için harcadığı enerjinin bile altındadır.

Kadınların mı erkeklerin mi seks gücü sporla daha fazla etkilenir?
Spor, seks hormonları üzerinde direkt etkili değildir. Spor, kadınların da erkeklerin de kendilerini iyi hissetmelerini sağlarsa, bundan libidoları olumlu etkilenebilir. Vücut, spor yaparken endorfin salgılar bu da mutluluk hissi verir, dolayısıyla libido da artabilir.

Seks gücünü artırmak için nasıl egzersiz öneriyorsunuz?
Maç önermem. Onun yerine hafif egzersizi tercih etsinler. Her gün ya da en azından haftada dört-beş gün, günde 20-30 dakika aerobik ya da yürüyüş yeterlidir. Yarışmalı sporlardan uzak dursunlar.

Profesyonel sporcuların cinsel gücü yüksek midir?
Öyle zannedilir ama bunu kanıtlayan tek bir veri yok. Kazanan takımların oyuncularının testosteron seviyeleri ne olur bilmem ama kaybeden takımların sporcularının testosteron seviyeleri psikolojik olarak düşebilir.

Günde beş saate yakın egzersiz yapanların seks hayatı nasıl etkilenir?
Yoğun spor cinsel isteği düşürebilir. Günde beş saat spor yapan insanlar bir de kas yapmak için ekstra doping ilacı alıyorsa testosteronda azalma, testiste küçülme ve sperm sayısında azalma bile olur.

* Dr. Asım Baykan:
Seks en yararlı egzersizlerden biridir. İnsana mutluluk verir, psikolojik rahatlama sağlar. Seks gücünü artırmak için spor yapanlar yüzme, tenis ve bisikleti tercih etsin

Seks iyi bir egzersiz sayılabilir mi?
Spor en yararlı egzersizlerin başında gelir. Yürüyüş gibi bir aktivitedir, bir egzersizdir. İnsanı olumlu etkileyen psikolojik doyum da getirir. Ünlü kalp doktorları seksin egzersiz olduğu konusunda hemfikirdir.

Kadınların mı erkeklerin mi seks gücü sporla daha fazla etkilenir?
Sporun hormonlar üzerindeki etkisinden kadınlar daha fazla etkilenir. Profesyonel spor, kadınlarda adet bozuklukları, kilo problemleri, kemik erimesi, kadınlık hormonunda azalma gibi sorunlara yol açabilir, bu bir sendromdur.

Seks gücünü artırmak için nasıl egzersiz öneriyorsunuz?
Vücudun genel enerji depolarını tüketmeyecek şekilde, yarım saat ile bir buçuk saat arasında değişen, orta şiddette egzersiz; yürüyüş, bisiklet, yüzme hatta tenis öneririm.

Profesyonel sporcuların cinsel gücü yüksek midir?
Sporcular vücutlarına iyi baktıkları için hormonları yaşıtlarına göre en ideal noktadadır. Başarılı olan sporcunun testosteron seviyesi yükselir.

Günde beş saate yakın egzersiz yapanların seks hayatı nasıl etkilenir?
İki saatten sonrası olumsuz etkilere yol açabilir. Aşırı yoğunlukta yapılması da çok zararlıdır. Aşırı egzersize bağlı olarak iştahsızlık, sebebi bulunamayan kilo kaybı, uyku düzensizliği, cinsel güçte azalma gibi sorunlar olabilir.
Haberin fotoğrafları