kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"O senaryoyu sızdıranlar utanmalı"

AA
Yeni Haber
Washington'daki düşünce kuruluşu Hudson Institute'un Başkanı Ken Weinstein, uluslararası ilişkilerde yanlış anlamaları ve istenmeyen sonuçları önlemek amacıyla üzerinde çalışılan senaryoları içeren toplantıların dünyanın her yerindeki düşünce kuruluşlarında rutin olarak düzenlendiğini ve Türkiye ile ilgili senaryoları içeren kapalı toplantıyı sızdıranların, gerginliği artırmayı amaçladıklarını ve utanmaları gerektiğini ifade etti.

Weinstein, Hudson Institute'un geçen hafta gerçekleştirdiği kapalı bir toplantının basına yansımasından duyduğu üzüntüyü, internet sitesinde yayımlanan bir mesajla duyurdu.

Basına yansıyan bazı haberlerde, Hudson Institute'te düzenlenen bu kapalı toplantıda, Türkiye'de Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu'nun bir suikasta kurban gitmesi, İstanbul'da terör örgütü PKK'nın bir saldırısı ve Türkiye'nin kuzey Irak'a girmesi gibi olasılıkların gerçekleşmesi durumunda ABD'nin tepkisi ve Türkiye'de neler olabileceği üzerinde tartışıldığı ileri sürülmüştü.

Weinstein açıklamasında, şunları kaydetti:

''Hudson Institute, bağımsız ve ileri bakan bir düşünce kuruluşudur. NATO müttefikimiz Türkiye'yi hedef alan PKK saldırıları ışığında, PKK ve diğer terör örgütlerinin seçim döneminden istifade ederek, ülkedeki gerilimi artırma ihtimali karşısında, Türkiye'nin kuzey Irak'a yapacağı olası bir harekatın doğuracağı sonuçları tartışmanın faydalı olacağını düşündük. Son derece yararlı olduğuna inandığımız bu toplantı, Türkiye-ABD ittifakına inanan ve Irak'taki gelişmelerin bu ortaklığı olumsuz yönde etkilediğini düşünen üst düzey araştırmacımız Emekli Korgeneral William Odom'un başkanlığında yapılmıştır.''

Ken Weinstein, mesajında şu ifadeleri kullandı:

''Bu tür tartışmalar, gerek Washington'da gerekse dünyanın farklı köşelerindeki tüm düşünce kuruluşlarında rutin bir faaliyet olarak yapılmaktadır. Bu entelektüel çalışmalarda, uluslararası ilişkilerde olası senaryolar üzerinde çalışılır ve yanlış anlamaları en aza indirgemek,yaşanabilecek beklenmedik sonuçları hafifletmek amaçlanır. Bu eylemin, Türkiye'de gerginliği artırmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmediğine bakılırsa, her kim bu kapalı toplantının kurallarını ihlal ettiyse, bu eylemlerinden utanmalıdır. Bu kişinin saklanmaktan vazgeçip kimliğini, neden böyle bir işe kalkıştığını ve davranışının ardından hangi emellerin yattığını açıklamasını temenni ederim.''