kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

iPod, otomobilde beyaz rengi moda yaptı

04.06.2007
Beyaz renk otomobilde geri döndü. iPod, beyaz rengi otomobillerde yeniden moda haline getirdi..
Otomobil dünyası, klasikleşen renklerin monotonluğundan uzaklaşalı epey oldu. Son yıllarda yollar, yumuşak ve asil renklerle donatılmış otomobillerle doldu. Ancak en şaşırtıcı gelişme beyaz rengin uzun bir ayrılık sürecinden sonra tekrar geri dönüşünü kutlamaya hazır olması. Otohaber Dergisi'nin haberine göre, yıllardır filo otomobilleri ve nakliye araçlarında hakim renk beyazdı. Fakat beyaz yeniden otomobilde hakim renk olmaya başladı. Bunun en büyük nedeni ise iPod. iPod'un kazandığı başarı ile beyaz renk son dönemde, mobilyadan, konfeksiyon ürünlerine kadar her yerde kullanılıyor. Renk tasarımcıları ekonomideki, toplumdaki, politikadaki, modadaki ve müzikteki değişiklerle de reaksiyon gösteriyorlar. Tüm parçaların birbirleriyle bağlantılı olduğunu düşünüyorlar.

RAFİNE RENKLER

Ancak otomotiv sektöründe beyaz rengin hakimiyeti pek de fazla değil. 2006 yılında Avrupa'da satılan otomobillerin yüzde 1.6'si beyaz oldu. Aynı zamanda lüks otomobillerde de beyaz renk kullanılmaya başladı. Birçok lüks otomobil markası, yeni modellerinde tanıtım rengi olarak beyazı seçmeye başladı. Ancak, renk tasarımcıları şaşırtıcı yeniliklerin peşinde. 1996 yılından beri DuPont'ta renk tasarımcısı olarak çalışan Elke Dirks'e göre artık otomobillerde göze çarpan, fakat cafcaflı olmayan renkler hakim olacak. Renk seçeneklerinin yeşil veya mavi olması önemli değil. Önemli olan rafine ve kişisel zevke hitap etmesi. Kısacası renk tasarımcıları şaşırtıcı yenilikler peşinde.

Kuzey Amerika
Kırmızı geleneği var ve öyle görünüyor ki bunu yeni mor renk değiştirecek. Canlı ve modern renkler Kuzey Amerika'da hakim olacak.

Güney Amerika
Kıtanın sahip olduğu bitki örtüsünden esinlenilen yeşil ve turkuaz renklerinin hakimiyeti hissediliyor.

Avrupa
Hakimiyet mavi renkte. Yaşlı kıta nehirlerinden denizlerinde ve dar koylardan ilham almışa benziyor.

Avustralya
Sıcak renklerden olan bej, kahverangi, altın sarısı, zeytin yeşili kullanılıyor. Bu renkler aynı zamanda dostluğu ve güveni simgeliyor.

Asya
Daha çok beyaz, gri, gümüş renklerin hakim olduğu efektler ve renklerin hafif tonları kullanılıyor.