kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran'dan İngiltere'ye "Sir" tepkisi

Yeni Haber
İran, İngiltere kraliçesinin İslam dünyasında tepkiyle karşılanan "Şeytan Ayetleri" adlı kitabın yazarı Salman Rüşdi'ye "şövalye nişanı" vermesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, İngiltere kraliçesinin doğum yıl dönümü dolayısıyla "şövalyelik nişanıyla" onurlandırılanlar arasında Salman Rüşdi'nin de bulunduğunun anımsatılması üzerine, "Kraliçenin, İslam camiasında adı nefret anılan bir şahsa böyle bir unvanı vermesi, İngiltere üst düzey yetkililerinin İslam karşıtı olduğunu bir kez daha göstermiştir" dedi.Rüşdi'ye bu ödülün verilmesinin İngiltere'yi İslam dünyasıyla karşı karşıya getireceğini söyleyen Hüseyni, "İslami kutsal değerlere saygısızlık" olarak nitelendirdiği hadisenin basit bir olay değil, bazı Batılı ülkelerini himayesinde düzenlenen "organize bir eylem" olduğunu savundu.

İran İslam devrimi lideri Ayetullah Humeyni, 1989 yılında, yazar Salman
Rüşdi hakkında, "Şeytan Ayetleri" kitabı nedeniyle ölüm fetvası
vermişti.

İranlı yetkililer, zaman zaman Humeyni'nin Rüşdi hakkında verdiği fetvanın hala geçerli olduğu yönünde açıklamalar yapıyor.

Kraliçenin doğum günü dolayısıyla İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliğinde 3 gün önce verilen resepsiyon da İranlı radikal öğrenciler tarafından engellenmek istenmişti.

Büyükelçilik binası önünde toplanan kalabalık, İngiltere Büyükelçiliğinin kapatılmasını ve büyükelçinin sınır dışı edilmesini istemiş, resepsiyona gelen büyükelçileri de içeriye sokmamaya çalışmıştı.

(AA)