kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Coşkun Aral

Değerlerimizin farkında değiliz

- Bugüne kadar yapıp da sizi çok etkileyen projeleri anlatır mısınız?
- Vedat Atasoy:
İstanbul'un 20 km. dışındaki Yarımburgaz Mağarası'yla ilgili bir belgesel çalışma yaptık. 400 bin yılla tarihlenen, dünyanın en önemli üçdört mağarasından biri bu. Özelliği, 'ilk insan'ın geçtiği ve konakladığı bir yer olması. Ayıların atalarından olan, çok büyük boy bir ayı iskeleti ilk kez bütün olarak bulunmuş burada. Fakat zamanında, Kültür Bakanlığı desteğiyle yapılan bir film için mağaranın içinde dinamit patlatılmış ve 40 ton su basılmış. Buna inanamamıştık gerçekten.

- Coşkun Aral: Hades'in Kapısı dediğimiz bir yer var Denizli tarafında. Yani Ölüm Tanrısı Hades'in kapısı Anadolu'da. Ve gerçekten bu kapıdan içeri giren ölüyor. Ama biz, o kapının önünü tuğlayla kapayıp, üzerine de ölüm tehlikesi yazmışız. Bizim ekibimiz oraya MTA ile gitti. Ölçümler yaptık. İçeride çok yoğun karbondioksit var. İçeri girince beşinci dakikadan itibaren insanı zehirlemeye başlıyor. Bu gerçekten mitolojide çok önemli bir durum. Fakat bizim turizmimize geliri sıfır!

- V.A: Bodrum'la ilgili dört bölümlük bir çalışma yaptık. Ama herkesin bildiği Bodrum'dan bile ağzımız açık döndük. Mesela antik çağın yedi harikasından biri Kral Maussollos'un mezarı Bodrum'da. II. Abdülhamit zamanında, oradan çıkan eserler devletin desteğiyle İngiltere'ye gönderilmiş, şu anda British Museum'da sergileniyor. Fakat mozale sonuç olarak Bodrum'da ve biz turistik anlamda değerlendirmiyoruz onu.

- Yeni projeleriniz arasında neler var?
- V.A:
Mesela çok yakında hamsiyle ilgili bir film yapacağız. Küçük Balığın Büyük Öyküsü diye. Sadece Karadeniz'de çıkan ve eğer doğru kullanılırsa, bir turizm zenginliği olarak ortaya konulabilecek bir şey hamsi. Kangallarla ilgili de bir film yapacağız. Dünyadaki en önemli köpek türlerinden biri ve şu anda ırkının bozulma riski var. Tuz Gölü'nü bisikletle geçmek istiyoruz. Bu şekilde göldeki kirliliğe insanların ilgisini çekeceğiz. Çevreyle ilgili çalışmaları artırıyoruz. Bir de İstanbul'un yerli ve yabancı saraylarını filme alacağız bu yıl.
Haberin fotoğrafları