kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Düğün tarihini belirleyin gerisine hiç karışmayın!

PERVİN METİN
Evlenecek çiftlerin birçoğu, artık düğün gününü organizasyon şirketlerine bırakmayı seçiyor. Fotoğraf çekimi, oturma düzeni ve gelin arabası süslemesinin tüm detaylarını üstlenen şirketler, gelin ve damadın olası bir aksilikle karşılaşma ihtimalini de ortadan kaldırıyor..
Siz Tarihi Belirleyin Sonrası Bizim İşimiz' sloganıyla hizmet vermeye başlayan düğün organizasyon şirketleri, stresten uzak durmak isteyen ya da zamanı olmayan çiftlerin imdadına yetişiyor! Üstelik gelin ve damat sadece bir kere için o heyecanı yaşarken; onlar yüzlerce defa aynı stresi yaşıyor. Bu şirketlerin en önemli görevi; çiftlerin kendi düğün törenlerine birkaç saat kala misafir gibi gelerek, eğlencenin tadını çıkarmalarını sağlamak... Gelin çiçeğinden müzik seçimine kadar A'dan Z'ye her türlü ayrıntıyı üstlenen bu firmalar mekan süsleyen kuruluşlar olarak algılansa da; düğün pastasından nikah şekerine, davetiyeden fotoğraf çekimine, müzik sistemlerinden davetiye dağıtımına kadar birçok işi uzman ekipleriyle hallediyor. Böylece düğün sırasında oluşabilecek her türlü durum değişikliğine göre devreye girecek B planı da hazır tutulmuş oluyor!

PROFESYONELLİK ÇOK ÖNEMLİ
Düğün organizasyonunu yapacak bir firma seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hem bütçeye uygun hem de profesyonel olmaları. Aksi halde düğün yerinin bir anda savaş alanına dönmesi işten değil! İşinin ehli firmalar, paket programlarda bazı değişiklikler yaparak her bütçeye uygun organizasyon alternatifleri sunuyor. Yaptıkları işler arasında, davetiyelere isimlerin kaligrafik yazılımı, LCV takibi, fotoğraf ve video çekimi, davetlilerin karşılanması, özel dekorasyon, havai fişek ve lazer gösterileri, müzik firmaları ve sanatçıların seçimi de bulunuyor. Çiftlere ise sadece kuaföre gidip gelinlik ve damatlıklarını giymek kalıyor... Broşür, CD, internet ortamı ya da broşürler yoluyla ulaşılan birçok firmanın, aynı zamanda showroomları da bulunuyor. Gelin ve damat adayları, bu showroomları gezerek firmalar hakkında fikir sahibi oluyor.

KİŞİ BAŞI 15-500 YTL ARASI
Mönüye eklenen herhangi bir yemek çeşidinin yanı sıra, masa ve sandalyelerin süslemesinde kullanılan malzemeler; yapılacak harcamanın miktarını artırıyor ya da azaltıyor. Tüm seçenekler sunularak organizasyonun ne kadara mal olacağı önceden çiftlere anlatılıyor; ardından bunun için ayrılacak bütçe karşılıklı olarak belirleniyor. Mönüde içki olup olmaması fiyatlar arasında en belirleyici fark. Üsküdar'da 17 yıldır düğün, sünnet ve nişan organizasyonu yapan Çamlıca Davet Organizasyon Şirketi'nin sahibi Emel Divan, kişi başına alınan fiyatın 15 YTL'den 500 YTL'ye kadar çıkabildiğini belirterek şu bilgileri veriyor: "Gelen çiftler önce bu işin ne kadara mal olacağını öğreniyor. Herkese uygun bütçeyle hem sadeliği, hem de şıklığı yakalamaya çalışıyoruz. Gençler artık her detayı, özellikle de düğün organizasyonunu kendi paralarıyla karşılıyor. Ailelerine yük olmuyorlar." Eskiye göre düğün salonlarına daha çok rağbet gösterildiğini söyleyen Divan, bunun nedenini alım gücünün düşmesine bağlıyor. Buna rağmen kır düğünleri hâlâ revaçta...

AYRILMA NOKTASINA GELEN VAR
Gelin ve damat adaylarının düğün öncesi aşırı gergin olduğunu, çiftlerin yüzde 80'inin ayrılma noktasına geldiğini anlatan Divan, çiftlerin yaşadığı sorunları şöyle özetliyor: "Davetli listelerine varana kadar ufak konularda tartışmalar yaşıyorlar. Ayrılma aşamasına gelen bile var. Çünkü hazırlıkları bitiremeyeceklerini, bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyorlar. Bazıları ise altı ay önceden 'Ya o gün yağmur yağarsa?' diye endişelenmeye başlıyor. Çalıştıkları için çok vakit yaratamıyorlar. Bu yüzden bazen gelinlik modeline bile karar veriyoruz. Onlara gelinlik ya da damatlıklarını giymek kalıyor."
Haberin fotoğrafları