kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Rice: Sınırötesi yarar sağlamaz

Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD'nin terörle mücadele konusunda Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu, "ancak Türkiye-Irak sınırında kuvvetli ve tek taraflı bir hareketin kimseye yarar sağlamayacağını" belirtti.

ABD Büyükelçiliği kaynaklarından edinilen bilgiye Rice, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansının gazeteci ve editörleriyle geçen hafta yaptığı toplantıda, "Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki PKK üslerinin kökünü kazımak için her şeyi yapacağını söylediğinin" belirtilmesi ve
"bu konuda Türkiye ile ne tür bir diyaloğun sürdüğünün" sorulması üzerine, "Türkiye ile çalışmaya hazırız, ancak o sınırda kuvvetli ve tek taraflı bir hareket kimseye yarar sağlamaz" dedi.

Rice, "Türkiye'nin Irak sınırındaki sorunun, Irak'ın özgürlüğüne kavuşmasıyla başlamadığını, uzun süredir mevcut olan bir sorun olduğunu" belirtti ve "konuyu bu bağlamda değerlendirmenin önemli olduğu" görüşünü dile getirdi.

Türkiye-Irak sınırındaki durumun zaman zaman daha şiddetli bir hal aldığını kaydeden Rice, bu durumun PKK saldırıları nedeniyle son birkaç aydır şiddetli bir hal aldığını ifade etti.

ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi General Joseph Ralston'un Türk muadiliyle birlikte çalıştığını belirten Rice, bölgedeki terör tehdidiyle baş etmek istediklerini söyledi.

Rice, Irak topraklarının terörist faaliyetler için kullanılmaması ve bu konunun ciddi bir şekilde ele alınacağına yönelik Türkiye'ye güvence verilmesi konusunda da, "bir yükümlülükleri olduğunu anladıklarını" belirtti.Bu konuda ilerleme kaydedildiği düşüncesini dile getiren Rice, "Sanırım Türkler sorunun ele alınmasını beklediklerine ve ilerleme umduklarına yönelik bir işaret gönderiyorlar. Ancak daha kuvvetli bir sınır ötesi operasyona girişmenin dezavantajlarını da bildiklerini ve anladıklarını düşünüyorum" diye konuştu.

Rice, olası bir sınır ötesi müdahalenin sonuçlarının "Irak ve Türkiye için iyi olmayacağını düşündüğünü" de sözlerine ekledi.

AA