kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Tampon bölge" iddiası

Yeni Haber
Türkiye'nin Irak sınırında bir tampon bölge oluşturmak istediği iddia edildi. Le Monde gazetesi, gözlemcilere dayanarak Türk askerinin, terör örgütü PKK'nın sızma girişimlerini önlemek için Türkiye ile Irak arasında bir tampon bölge oluşturmayı amaçladığını yazdı.

Le Monde gazetesi, Türkiye ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdiği haberinde Irak hükümetinin Türkiye'ye bir nota verdiğine işaret ettikten sonra Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman'ın Iraklı Kürtlerle diyaloğun olaşabilmesi için "olumlu sinyaller"e ihtiyaç olduğu açıklamasını da aktardı.

Durumun giderek artan bir biçimde Washington'u kaygılandırdığını belirten gazete, ABD'nin eski Savunma Bakanı Peter Brookes'in, "Irak'ta Türkler ile PKK arasında bir savaş mutlaka önlenmeli" sözlerine yer verdi.

Buna karşın ABD'nin Terörle Mücadele Temsilcisi Joseph Ralston'un bir yılı aşkın bir sürede "hiçbir ciddi sonuç" alamadığını da yazan gazete, Türk Genelkurmayı'nın "PKK sorununu çözmek için diyaloğun yararlarına pek inanmadığı" yorumunu da yaptı.

Fransız gazetesi, sınırdaki askeri yığınağa, şehit cenazelerindeki protestolara dikkat çektikten sonra büyük kentlerde gerilimin çok hissedildiğini belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin üç ili "güvenli bölge" olarak ilan ettiğine işaret eden gazete, bu kararın bölgede "1980 ile 2002 arasında uygulanan olağanüstü hal hayaletini yeniden canlandırdığını" öne sürdü. Gazete şunları yazdı:

"Bazı gözlemciler, askerlerin, PKK'nın sızma girişimlerini önlemek için Türkiye ile Irak arasında bir tampon bölgesini çizmeyi amaçladıklarını tahmin ediyorlar. Son günlerde Türk askerleri, Irak topraklarına hazırlık olarak değerlendirilebilen sınırlı bazı akınlar gerçekleşti."

(ANKA)