kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Haziran 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başkente gelen NATO Genel Sekreteri Scheffer temaslarına bugün başlayacak.

Türkiye'yi Kosova için ikna etmeye geldi

Evren MESCİ / ANKARA
NATO Genel Sekreteri Scheffer, Kosova'da polis gücü oluşturulamaması nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla Ankara'da..
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Türkiye'nin Rumlara uyguladığı veto nedeniyle ABNATO işbirliğinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla Ankara'da. Scheffer, bir taraftan Türkiye'yi iknaya çalışırken, diğer taraftan akraba ziyareti de gerçekleştiriyor. NATO Genel Sekreteri, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği'nde Müsteşar olarak görev yapan kayınbiraderi Tom Van Oorschot'un evinde kalıyor.

ZİYARET GÜNDEMİ YOĞUN
Scheffer, 14-15 Haziran'da Brüksel'de yapılacak NATO Zirvesi öncesi, başkente kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Gül, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir araya gelecek olan Genel Sekreter'in ziyaretinin ana gündeminde ise Türkiye'nin vetosu nedeniyle Kosova'da AB-NATO ortaklığının hayata geçirilememesi var. NATO karargâhında bir süredir devam eden müzakerelerde Türkiye'nin bu konudaki direnişinin kırılamadığı öğrenildi. Türkiye, bir taraftan Kosova'da Rumlara uyguladığı veto nedeniyle AB'nin polis gücü oluşumuna engel olurken diğer taraftan da Avrupa güvenlik ve savunma politikalarında karar alma mekanizmalarına dahil edilmediği için askeri desteğini geri çekti. Türkiye'nin bu tavrı İttifak'ı da çıkmaza soktu. Ancak Ankara, Rum kesiminin AB üyesi olması nedeniyle Türkiye'ye karşı tüm kozlarını kullanmasına göz yumulduğu gerekçesiyle geri adım atmamakta kararlı. Ziyaret çerçevesinde Ankara için öncelikli gündem maddelerinden biri de Irak ve PKK. NATO Genel Sekreteri birkaç gün önce yayınladığı mesajında İttifak adına terörist saldırıları şiddetle kınadıklarını açıklamıştı. Diplomatik kaynaklar, Scheffer ile yapılacak görüşmede PKK'nın Avrupa menşeli silahlarının gündeme getirileceğini belirterek. "Müttefiklerimizden daha güçlü, somut bir destek bekliyoruz" mesajının iletileceğini belirtti.