kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
PLAKAYI ÖZENLE SARIP KAÇAK GEÇTİ... Plakasını siyah muşambayla kapatan minibüsün sürücüsü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde OGS gişesinden kaçak geçti.

Köprülerden günde 4 bin kişi kaçak geçiyor

Gülcan DEMİRCİ / MERKEZ
OGS ve KGS gişelerinden günde 4 bin kişi kaçak geçiyor. Sürücüler plakalarını gizlemek için binbir türlü yöntem deniyor. Kaçak geçiş 1999 yılından bugüne kadar 220 milyon YTL zarara neden oldu..
İstanbul Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet (FSM) köprüleri ile otobanlarda Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) gişelerinden kaçak geçiş yapanların sayısı hızla artıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgiye göre her iki köprüden kaçak geçen araç sayısı günde 4 bin. 1 milyon 9 bin OGS, 647 bin KGS abonesi bulunduğunu kaydeden yetkililer, 1999 yılından bugüne kadar 6 milyon 592 bin 599 aracın kaçak geçiş yaptığını, zararın 220 milyon YTL olduğunu, bu zararın sadece 35 milyonunu tahsil edelebildiklerini belirtiyor. Son 5 ayda 953 bin 862 aracın kaçak geçiş yaptığını söyleyen yetkililer, Boğaziçi Köprüsü'nde nakit gişelerinin Nisan 2006'da kapatılmasıyla kaçakların arttığını kaydediyor. OGS ve KGS gişelerinden kaçak geçiş yapanların sayısının saat 14.00 - 20.00 arasında daha fazla olduğu belirtiliyor.

ADLARI VERGİ DAİRELERİNDE
Kaçak geçişlerde 11 kat ceza uygulandığını belirten Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kameralarla tespit edilen araçların plakalarının otomatik olarak kontrol merkezindeki bilgisayarlara işlendiğini söylüyor. Kaçak geçiş yapan araçların kayıtları Emniyet Müdürlüğü'ne de gönderilerek sürücünün adresi çıkartılıyor. Öncelikle yasal tebligat yapılıyor. 30 gün içinde ödeme yapmayan ya da adreslerine ulaşılamayan sürücülerin isimleri defterdarlıklara gönderiliyor. Defterdarlıklar araçların ruhsat sahiplerinin isimlerini vergi dairelerine asıyor. Listelerin asılı kaldığı 1 ay içinde ödeme yapmayan sürücüler için Maliye yetkilileri devreye giriyor. Ayrıca trafik tescil bürolarına da yazı yazılarak muayene, satış gibi işlemlerde temiz belgesi verilmemesi isteniyor. Sonunda her ceza 11 katı ile mutlaka alınıyor. Köprülerden ve otobanlardan kaçak geçiş yapanlar arasında rekor ceza ise 88 bin 501 YTL ile 2004 model Hyundai bir otomobile ait.
Haberin fotoğrafları