kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Haziran 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Şimdi her gelinin hayali renkli bir kır düğünü!

PERVİN METİN
Evlenme kararı verdiniz ama ne yapacağınızı bilmiyorsunuz! Kır düğünü mü istiyorsunuz, tekne düğünü mü? Peki ya pastanız nasıl olmalı? 'Hiçbir detayı atlamamalı, tüyolar almalı' diyorsanız, bu evlilik rehberi tam size göre!..
İki gönül bir olunca samanlık seyran olsa da; o sihirli halkayı parmağa takmadan önce ev, eşya, düğün mekanı, gelinlik, damatlık, davetiye, nikah şekeri gibi bitmek bilmeyen ayrıntılar, tüm heyecanı bir kabusa çevirebiliyor! Zira eskilerin bilmediği hatta gerek görmediği birçok ayrıntı, günümüzde koca bir sektöre dönüştü... Türkiye'de her yıl ortalama 550 bin çiftin evlendiği düşünülürse, 'evlilik sektörü' oluşmaması neredeyse imkansız...

GELİNLİKÇİ PATLAMASI VAR!
Düğün mekanı, gelinlik, damatlık, çeyizlik, düğün davetiyesi, nikah şekeri, alyans ve fotoğraf derken, son yıllarda sayıları artan organizasyon şirketleri de sektördeki yerini sağlamlaştırdı. Nikah şekerinden balayına kadar bu süreçte neredeyse 30-40 kalemlik alışveriş yapılıyor... İşin içine bir de ev dekorasyonu girince, sektörün pazarı trilyonları buluyor. Evlilik sektörü öylesine büyüdü ki, eskiden İstanbul'daki gelinlikçi sayısı 500'ü bulmazken, şimdi 2 binin üzerine çıktı. Organizasyon şirketlerinin sayısı ise 500'den fazla... Hatta sektörün gelişimi üzerine dernekleşme bile başladı; İstanbul gelinlikçileri İSGEİD'i (İstanbul Gelinlik Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği), davet organizasyon şirketleri de YEPUD'u (Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği) kurdu.

KIR DÜĞÜNÜ TİTİZLİK İSTER
Evlilik tarihi yaklaşırken atılması gereken ilk adımlardan biri de, düğünün nerede yapılacağına karar vermek. Dar gelirli vatandaşın ilk tercihi her zaman düğün salonlarından yana olsa da; belediyelerin nikah salonları, sosyal tesis ve oteller, alternatif oluşturuyor. l Fatih, Aksaray, Seyrantepe ve Kağıthane semtlerinde, 600 ila bin kişilik salonların fiyatı; bin 500 ile 2 bin 500 YTL arasında değişiyor. Bu fiyata düğün pastası, kuru pasta, orkestra, sanatçı ve video çekimi de dahil... l Belediyelerin 300 ile 600 kişilik sosyal tesislerinde ise, içkisiz mönü 22, içkili olduğunda ise bir kişi 30 YTL'ye geliyor. l Sultanahmet'teki otellerde bu fiyat kişi başı 55 ila 75 YTL arasında değişiyor. Ancak bazı oteller düğün pastası, fotoğraf çekimi ve müziğe karışmıyor... Kır düğünü tercih edenlerin dikkat etmesi gereken noktalardan en önemlisi; mekanın ulaşımının kolay olması. Yankı Organizasyon, kır düğünü yapacak çiftleri bu konuda uyarıyor: "Konukların gece dönüşü için elverişli bir mekan olmasına özen göstermeli. Kötü hava şartları düşünülmeli. Yemek ve servis çok özenli olmalı, ağır ve ağdalı mönüler seçilmemelidir. Ama en önemli detay, davetiyeler! Mutlaka düğünün bir kır düğünü olduğunun belirtilmesi gerekiyor ki; konuklar uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi yapabilsin. Kır düğününde kullanılan dekorasyon malzemeleri, gelinlik ve el çiçeği, yere ve mekana uygun bir konseptte olmalı, klasik gelinlikler tercih edilmemelidir..."

28 EURO'YA TEKNE DÜĞÜNÜ
Bir teknede düğün yapmak isteyenler için de sayısız organizasyon şirketi seçeneği bulunuyor. Tekne kiralanacağı zaman gelecek kişi sayısı üzerinden fiyat belirleniyor. Tekne düğünü, en az 50 kişilik davetli listesine göre yapılıyor. 200 kişilik bir davetli listesi hazırlandığında, 4 saatlik Boğaz turu, limitsiz yerli içki ve servis dahil, kişi başı ortalama 28 Euro'ya mal oluyor. Fotoğraf çekimi, teknenin süslenmesi, pasta, nikah masası ise ekstraya giriyor. En önemli detay, davetiyeye gemi kalkış noktalarının eklenmesi!
Haberin fotoğrafları