kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Spor yapmaktan zevk almanın yolu

Meşhur kalp doktoru Mehmet Öz'ün kitabı "Siz Diyettesiniz" sayesinde pek çoğumuz vücudumuzda varlığından bile haberimizin olmadığı bir organı öğrendik; Omentum. Omentum; mideye bağlı, üstü yağ dolu bir organ ve tüm amacı vücuttaki yağı yakalamak ve depolamak... Yağı göbek bölgesinde toplayan insanların vücudu elma görünümlü oluyor. Kalçada toplayanlar ise armut görünümündeler. Armut görünümlüyseniz, yani kilonuzu kalçanızda toplayanlardansanız şanslısınız, geniş kalçalar size kalp hastalığı riski yaratmıyor, ama geniş omentum (yani geniş göbek) yaratıyor. Çünkü yağ göbeğinizde toplandığı zaman arterileri bloke ediyor, kalp hastalığı riskinizi arttırıyor.

ENERJİNİZ BİTMEYECEK
Bu hafta özellikle egzersizden nefret edenlere omentumlarını daha sağlıklı bir ölçüye getirmeleri için sağlıklı bir diyetin yanısıra; çok kolay uygulanabilen bir program önermek istedim. Egzersizden nefret edenler diyorum, çünkü en pahallı spor salonlarına binlerce dolar verip, sonra kapısına bile uğramayan çok kişi biliyorum. Spor yapmaya motive olamayanlardan biri de bendim. Daha okul yıllarında bile egzersiz bir çesit cezalandırmaydı. Ama yıllar sonra ilk defa hayatımda spor yapmaktan zevk alıyorum. Üstüne üstlük bir de yoga ögretmeni oldum. Çünkü egzersizin çok farklı bir yönünü keşfettim. İşte üstünde durmak istediğim nokta bu! Artık egzersizde daha başlamadan heves kıran "no pain, no gain" (ağrı yoksa, kazanmak da yok) devri sona erdi. Enerjinizi tüketen değil, size enerji kazandıran, bilinçli bir egzersiz sistemini günlük aktivitelerinizin arasına oturtursanız, hem omentumunuzun ölçüsünü, hem de kalbinizin sağlığını koruyabilirsiniz. Kalıcı sonuç alabileceğiniz ve pahalı aletlere gerek kalmadan yapacağınız program aşağıdakilerden oluşuyor. 30 DAKİKA YÜRÜYÜN Yürüyüş bütün egzersizlerin temeli, günde 30 dakika veya haftada 3 gün bir saatlik yürüyüş ideal. Ya da sevdiğiniz, sizi terletecek aerobik bir aktivite; bisiklet, dans, yüzmek, basketbol... Yeter ki yapmaktan hoşlandığınız bir aktivite olsun. Yoksa motivasyonunuz uzun sürmez. Ya da istemeseniz bile yaptıktan sonra nasıl görünüp, hissedeceğinizi düşünmek sizi motive edebilir. Daha çabuk kalori yakabilmek, kasları geliştirmek, eklem ve kemik sağlığınız için haftada 30 dakika ağırlık kaldırmanız yeterli. Mesela mutfaktayken ne bulursanız, süt şişesi, konserve.. Gövdenizi dik tutup, kollarınızı çalıştırın. Hatta, yürüyüşlerinize elinize dumbbell alıp çıkabilirsiniz.

YOGAYI DENEYİN
Vücudun hiçbir sinyalini dinlemeden alıp başınızı gittiğiniz bir dönemde size dur diyebilmeyi öğreten, kronik gerginliği azaltan, esnekliği ve direnci arttıran yogayı mutlaka uygulayın. Araştırmalar yukarıdaki tip bir egzersiz programını sağlıklı bir yaşantının parçası olarak gösteriyor. Daha fazlasını daha sağlıklı olmak için yapmanıza gerek yok ama daha fit (formda) olmak için yapabilirsiniz. Eğer zorlu bir egzersiz programını tercih ediyorsanız istediğiniz için yapın, daha uzun yaşamak için değil. Benim haftalık programım dönüşümlü olarak yoga, yürüyüş ve bisiklete binmek. Hergün yarım saat vücudumu esnetmek, güçlendirmek, hem ruhuma hem vücuduma iyi geliyor.