kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teröre öfke yağdı

Yeni Haber
Şırnak Gazi ve Şehit Aileleri Derneğince düzenlenen ''Terörü Telin'' mitingi, çevre il ve ilçelerden gelen çok sayıda vatandaşın da katılımıyla yapıldı. İşçi Partisi (İP) tarafından organize edilen 'Birlik ve Kardeşlik' mitingi ise Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda yapıldı.

Şırnak Gazi ve Şehit Aileleri Derneğince düzenlenen ''Terörü Telin'' mitingi için erken saatlerde çevre illerden araçlarla Şırnak'a gelen çok sayıda vatandaş Cumhuriyet Meydanında toplandı.

TERÖRE ÖFKE MİTİNGİ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Şırnak Gazi ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Güngör, mitingde yaptığı konuşmada, yıllardır ülkenin başına bela olan terörü lanetlemek için toplandıklarını belirterek, ''Amacımız çocuklarımıza huzurlu bir gelecek bırakmak, vatanımızın birliğini vurgulamak ve bir araya gelerek kutsal bir görevi yerine getirmektir'' dedi.

Yaklaşık 25 yıldır terör olaylarının ülkeyi ve en çok da Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni etkilediğine dikkati çeken Güngör, hain zihniyetin, bilinçli olarak bölgenin geri bırakılmasına neden olduğunu kaydetti.

Güngör, Türk milletini bölme sevdasından vazgeçilmesi gerektiğini, çünkü Türk milletinin tarihte hep birlik ve beraberlik içinde yaşadığını ve yaşamaya da devam edeceğini vurguladı.

Eski Şırnak Belediye Başkanı Beşir Tatar da herkes gibi kendilerinin de şehitlerine ağladıklarını, kiminin operasyonda, kiminin nöbette, kiminin yemekte kiminin ise yollarda hain kurşunlara ve mayınlara hedef olduğunu söyledi.

Kardeşlik bağlarının kopması ve bu bağın kontrolden çıkması durumunda çok kötü şeylerin yaşanacağına işaret eden Tatar, ''İçimize nifak tohumu sokmaya çalışanlar var. Bin yıldan beri kardeşçe yaşayan, aynı cephede savaşmış, aynı haklara sahip kişileri birbirine düşürmeye hiç kimsenin gücü yetmeyecektir'' dedi.

Daha sonra mitinge katılanlar ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüş, Cumhuriyet Caddesi, Ömer Kabak Meydanı ve Karayolları kavşağından sonra tekrar Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi.iting ve yürüyüş boyunca askeri helikopterlerin şehrin üzerinde uçtuğu gözlenirken, bazı geçici köy korucuları da silah ve bombalarıyla yürüyüşe katıldı. Yürüyüşe bazı ilçe belediye başkanları ile kaymakamlar da katıldı.

İŞÇİ PARTİSİ DİYARBAKIR'DA MİTİNG YAPTI

İşçi Partisi tarafından düzenlenen 'Birlik ve Kardeşlik' mitingine yaklaşık 50 il ve ilçeden 70 araçla katılım oldu. İki gündür yapılan miting çağrılarına Diyarbakırlıların ilgi göstermediği görüldü.

PKK tarafından bir gün önce kentte dağıtılan ve Diyarbakırlılara "mitinge katılmamaları" yönünde baskı yapılan bildirinin katılımı düşürdüğü yorumları yapıldı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Samsun'daki Cumhuriyet Mitinglerindaki satışlarla yüzleri gülen bayrak satıcıları da Diyarbakır'da bekledikleri satışı yapamadı.

Mitingde Atatürkçü Düşünce Derneği üyeleri ile Türk İş 7. Bölge Temsilcisi Bayram Balcı ve AKUT yöneticileri de destek verdi. Emniyetin yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekerken, cep telefonlarının çalışmasını engelleyen sistem de devreye sokuldu.

"Millete birlik vatana bütünlük köylüye toprak", "Diyarbakırlım her zaman yanımızda oldun", "Sen aç iken tok yatmak bize haram olsun" dövizlerinin açıldığı mitingde, "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" , "Türk Kürt kardeştir Amerika kalleştir" sloganları atıldı. "Millete birlik vatana bütünlük", "Diyarbakır'ımızı kucaklıyoruz yaralarımızı saracağız" pankartlarının açıldığı mitingde, Mustafa Kemal Atatürk'ün Şeyh Sait ile çekilmiş fotoğrafları taşındı. Mitingde metrelerce uzunluktaki Türk bayrağı alandaki üstgeçite asıldı.

50 AKUT üyesinin de katılarak destek verdiği katıldığı miting, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. İP Yürütme Kurulu Üyesi Bayram Balcı konuşmasında kimsenin gücünün Türkiye'ye bölmeye yetmeyeceğini kaydetti. Balcı, düzenledikleri mitingin tarihe geçeceğini ve Diyarbakır'dan bütünlük ve zaferin kazanacağını söyledi. Balcı'nın ardından Türk-İş 7. Bölge Şube Başkanı Bahri Koç ve AKUT adına Nasuh Mahruki de konuşma yaparak birlik mesajları verdi.

Mitingde son konuşmayı İP Genel Başkanı Doğu Perinçek yaptı. Perinçek konuşmasına ABD'yi eleştirerek başladı. Diyarbakır'ın ve mitingin, ABD tarafından uydularla izlendiğini söyleyen Perinçek, "ABD gözlerini dört açsın, Diyarbakır burçlarına en büyük Türk bayrağını açtık. Bundan sonra bu bayrağı sürekli dalgalandıracağız. Şu an iktidarda olanlar, milletin geleceğini ABD ve AB'ye satmışlardır. Umudunu ABD ve AB'ye bağlayanlar buraya gelsinler. ABD tarafından ellerine silah verdikleri insanlar bu bayrağın altına gelsin. Hepimiz Kürt ve Türk'üz. Avrupa bize bölünmemiz için dayatıyor. Diyarbakır'da buna karşı bölünme değil, birleşme sağlanacaktır" dedi. Perinçek'in konuşmasının ardından miting sona erdi.

(AA)