kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hatip Dicle

DEP'liler ve Hoca YSK'dan veto yedi

Ersan ATAR / ANKARA
Eski DEP milletvekilleri ve SP Konya adayı Erbakan'ın milletvekili olamayacaklarına karar veren YSK, Susurluk sanığı Bucak ile Ağır Ceza'da yargılanan Kaya'ya vize verdi..
Eski DEP milletvekilleri Orhan Doğan, Hatip Dicle ve Selim Sadak ile kayıp trilyon davası hükümlüsü Necmettin Erbakan YSK'dan veto yedi. Susurluk davası sanığı Sedat Bucak ile Enerji Davası'ndan 7 ay ceza alan ancak bu cezası henüz kesinleşmeyen eski Ağrı Milletvekili Cemal Kaya ise vize aldı. Erbakan'ın yerine, eski Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Özkaya, Konya sıradan aday gösterildi. YSK Başkan Muammer Aydın tarafından açıklanan veto kararında eski DEP'liler hakkında daha önce verilmiş olan 15' yıllık hapis cezası dikkate alındı. Eski DEP'liler, uyum yasalarına göre yeniden yapılan yargılama sonrasında 7 yıl 6'şar ay hapis cezasına mahkûm olmuşlar ancak bu karar henüz kesinleşmemişti. YSK bu nedenle kesinleşmiş olan önceki kararı dikkate aldı. YSK'nın kararından sonra, Orhan Doğan ve Selim Sadak'ın aday oldukları Şırnak'ın bağımsız aday sayısı 6'ya, Hatip Dicle'nin aday olduğu Diyarbakır'ın aday sayısı da 37'ye düştü. YSK'nın kararını değerlendiren Orhan Doğan, AİHM'ye başvuracaklarını belirterek "Bu bizim için beklenen bir karardı. Yargının tüm ünitelerinin siyasallaştığının bir göstergesi. YSK'nın kararları kesin olduğu için iç hukuk açısından bir çözüm yolu kalmadı. Bu nedenle AİHM'ye başvuracağız" dedi.

BUCAK VE KAYA
YSK, AK Parti'nin Ağrı listesinde ikinci sırada bulunan Cemal Kaya ile Susurluk davası sanığı, Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili adayı Sedat Bucak'ın durumlarını da inceledi. YSK bu iki isim hakkında yerel mahkemelerin vermiş olduğu hapis cezalarının henüz kesinleşmemiş olması nedeniyle vize verdi.

İNCELENİYOR
Şemdinli'de 2005 yılı sonunda bombalanan Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz ile ilgili incelemesini ise sürdürüyor. Seferi Yılmaz daha önce örgüt üyeliği suçundan hüküm giymiş ve cezasının infazı tamamlanarak salıverilmişti.
Haberin fotoğrafları