kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

PKK, ABD ve Irak'ın tavrından cesaret alıyor

CHP lideri, Irak ve ABD'nin tutarsız politikalar izlediğini bunun da terörün tırmanmasına yol açtığını söyledi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''PKK'nın bugünkü durumu Irak ve ABD'nin daha esnek ve tutarsız tavrından cesaret alarak götürdüğünü'' kaydederek, ''Hükümet tam bir sükut içinde ağzını açmıyor. Anlamak mümkün değil. Birdenbire şehit sayısı tırmanmaya başladı. Terör açıktan himaye ediliyor. Genelkurmay huzursuz, rahatsız'' dedi. CHP Genel Başkanı Baykal, atv Ana Haber Bülteni'nde Ali Kırca'nın sorularını yanıtladı.

Masada çözün diyorlar
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamanın anımsatılması üzerine Baykal, bir süredir olağan dışı bir dönem yaşandığını söyledi. Baykal, "Terörün hızlanmaya başlaması, terörün arkasında uluslararası yeni güçlerin kendisini göstermeye başlaması önemli. Irak ve Kuzey Irak, maalesef Türkiye'nin terör sorununa karşı kabul edilemez bir tavır sergiliyorlar. Bunu himayelerine almış gözüküyorlar'' diye konuştu. "Terör konusunu olağan bir siyasal hareket gibi algılamamızı, masada karşılıklı müzakereyle bu konuyu çözmemizi istiyorlar'' diyen Baykal, Türkiye'nin bu noktaya doğru getirilmek istendiğini savundu. Terörün arkasında Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü ve anayasal düzenini sarsmaya yönelik büyük proje olduğunu ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

AÇIKÇA SÖYLÜYORLAR
"Bu çok açık. Yeni ve önemli unsur; Irak'ın ve Kuzey Irak otoritelerinin, Türkiye'ye yönelik kabul edilemez ve evrensel tanımları içeren bir terör hareketi olduğu bilinen bu durum karşısında bunu terör gibi saymayıp da normal bir siyasi hareket gibi kabul etme anlayışı içine girmeleri. Bugüne kadar, terör örgütünü bir yandan lanetlerken, öte yandan himaye ederlerdi. Şimdi açıktan Kuzey Irak'takiler ve Irak otoriteleri diyorlar ki 'PKK ile karşı karşıya gelmeyiz, çatışmayız. Sana, 'PKK ile çatış' diyen yok ki. Ama kendi egemenlik alanı içinde Türkiye'ye karşı terör uygulayan bir hareketi himaye edemezsin. Bu uluslararası hukuka, BM kararlarına aykırı, bu kabul edilemez. Bu uluslararası bir suç.'' "ABD henüz bu kadar ileri bir tavır takınmış değil'' diyen Baykal, "PKK'nın bu durumu Irak ve ABD'nin daha esnek ve tutarsız tavrından cesaret alarak götürdüğünün açık olduğunu'' anlattı.