kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Cuma Sabah 
ATİLLA DORSAY

Bunca yalan yetmez mi?

Sinema alanında doğru olmayan haber ve röportajlara sık sık rastlanıyor. Son olarak da dizi oyuncusu Berrak Tüzünataç'ın Cannes'da Daniel Craig'le yaptığı röportaj şüphe yarattı.
Basında her konuda git gide yaygınlaşan asparagas, yani doğru olmayan haber vermek tavrı, özellikle sinema alanında adeta patlama yaptı. Hem de başta amiral gemisi Hürriyet olmak üzere en büyük gazetelerde... Aslında bunu ilk başlatan, o gazetenin acar ve sevimli Roma muhabiri Reha Erus olmuştu. Herhalde sinemayı ve yıldızlara yakın olmayı pek seven Erus, gerek Venedik Festivali'nde, gerekse her büyük Batı başkenti gibi Roma'da yapılan büyük filmlerin tanıtım toplantılarında, yıllardır kimlerle baş başa konuşmalar yapıp can alıcı sorular sormadı ki... O söyleşileri ciddiye alsak, aslında onu çoktan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ve hatta Uluslararası Sinema Eleştirmenleri (FIPRESCI) örgütlerine üye, hatta onursal üye filan almamız gerekirdi. Ne var ki, bu işleri biraz bilenler öyle olmadığını da bilir. Günümüzde ne Reha, ne de herhangi bir gazeteci, bir festival veya film tanıtımı toplantısında bir yıldız veya yönetmenle baş başa konuşma yapabilir. Ya çok kalabalık basın toplantılarına ya da ortalama 15-16 uluslararası gazetecinin katıldığı ve press junket' denen sınırlı toplantılara katılıyorsunuz. Onun için, özel söyleşi gibi şeyler, resmen yalan... Baş başa resim çektirmek de neredeyse mümkün değil. Yıldızların menajerleri buna kesinlikle izin vermiyor. Ne var ki, güvenli kaynaklarıma göre aslında o basın toplantılarına bile katılmayıp barda içkisini içen ve sonradan basılıp dağıtılan toplantı bültenlerini alarak kullanan Reha, İtalya'nın sıcak ve gevşek bir Akdeniz ülkesi olmasının getirdiği rahatlığa bize özgü yırtıcılığı da katıyor ve yanındaki İtalyan paparazzi fotoğrafçısıyla birlikte ünlülerin yanına koşup boynunu uzatarak, o resimleri çektiriyor. Bunu yıllardır hepimiz biliyorduk, ama yazma gereği duymuyordum. Ancak iş git gide çığrından çıkıyor. Birkaç yıl önce, Pamir Demirtaş denen ve Kaliforniya'da yaşayan sinemacımız, Truva filminin ABD'deki tanıtım toplantısına bizden kimi alıp götürdü, biliyorsunuz: Deniz Akkaya'yı. Ve Deniz Hanım, yapılan TV çekimlerinde sorduğu sorularla ünlüleri şaşırttı, hatta bir güzel zılgıt yedi. Yazıları ise yayınlanamaz bulunduğu için kullanılmadı.

ÖZEL SÖYLEŞİ GERÇEK Mİ?
Son Cannes şenliğinde ise, bu kez Medyavizyon adlı film ithalcisi kuruluş, birkaç ay sonra gösterilecek Altın Pusula filminin tanıtım kokteyli için Türkiye'den Cannes'a kimi çağırdı dersiniz? TV dizileri oyuncusu Berrak Tüzünataç'ı. Herhalde çok akıcı İngilizcesi ve daha önce kanıtladığı gazetecilik yetenekleri dolayısıyla! Ve geçen hafta, Kelebek'te yarım, Günaydın'da neredeyse tam sayfa: "Berrak Tüzünataç, James Bond'la konuştu." Özel röportaj olarak tanıtılan, tam sekiz uzun soru-cevaptan oluşan, bu arada Daniel Craig'e Türkiye'deki mitinglerden Atatürk rolünü oynayıp oynamayacağına dair sorular içeren bir konuşma... Vallahi, gerek Reha Erus, gerekse Berrak Tüzünataç bu 'özel söyleşilerin' bir teyp kaydını bulup getirsin. Ben de 34 kitabımdan en azından söyleşiler içeren iki üç tanesini Taksim Meydanı'nda çiğnemeden yutmazsam ne olayım!