kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Araslı, CHP adına açıklama yaptı.

CHP'den 367 davası

Zübeyde YALÇIN / ANKARA
CHP, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen anayasa değişikliğinin iptali için Yüksek Mahkeme'ye dava açtı..
CHP, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve milletvekilliği seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını düzenleyen anayasa değişikliğinin iptali için, beklenilen davayı açtı. CHP'nin Yüksek Mahkeme'ye açtığı davada, anayasa değişikliğinin seçimlerin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılmasını düzenleyen birinci maddesinin 366 milletvekilinin kabul oyuyla geçtiği hatırlatıldı. Değişikliğin Meclis'in 3'te 2 çoğunluğuyla (367) kabul edilmesi gerektiği savunulan dilekçede bu nedenle madde kabul edilirken Meclis İçtüzük değişikliği yapılmış olduğu kaydedildi. CHP, milletvekili seçimleri ile ilgili 1'inci madde ayrı görüşülemesi gerekirken, aralarında cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini düzenleyen diğer maddelerle birlikte görüşülmüş olmasının da İçtüzük değişikliği anlamına geldiğini savundu. Başvuru dilekçesinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyen hükümlerin de yer aldığı diğer maddelerin iptali istendi. CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Ali Topuz ve Haluk Koç ile TBMM Anayasa Komisyonu üyeleri Oya Araslı, Uğur Aksöz ve Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi'ne gelerek başvuru dilekçesini verdiler.

REFERANDUM ZOR
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in birinci maddesi 366 oy aldığı için "reddedilmiştir" diyerek cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayan anayasa paketini tekrar veto etmesi de tartışılıyor. Sezer'in ayrıca referandum süresini kısaltan yasayı geri göndermesi de gündemde. Bu durumda AKP'nin Meclis'i tekrar toplaması liste dışı kalan vekillerin sayısı açısından zor görünüyor. AKP'de 169, CHP'de 86 milletvekili ya liste dışı ya da seçilemeyecek yerde.