kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Terör örgütü PKK yabancıları kullanıyor

Yeni Haber
Şırnak ve Bingöl'deki eylemleri gerçekleştiren teröristlerin Suriye, İran ve Irak uyruklu çıkması ve PKK'nın yabancı uyruklu teröristleri ön saflarda tutması dikkat çekiyor.

Şırnak'ta 8 askerin şehit olmasına neden olan mayını döşeyen ve güvenlik güçleri tarafından öldürülen 7 teröristten 4'ünün yabancı uyruklu çıkmasının ardından Bingöl'de 31 Mayıs'ta orman işçilerine yönelik saldırıyı gerçekleştiren teröristlerden 3'ü Suriye, 1'i de İran asıllı çıktı.

Geçen yıl mart ayında Bingöl'de öldürülen 14 teröristten 6'sının yabancı uyruklu olması olayın ciddiyetini gözler önüne seriyor. Aynı şekilde 20 Haziran'da eylem yapmak üzereyken Gümüşhane'de yakalanan 7 teröristin 4'ü de Türk vatandaşı değildi.

PKK'da en fazla yabancıları Suriyeliler oluşturuyor. Suriye'yi Irak, İran, Ermenistan ve Rusya takip ediyor.

Terör örgütündeki Suriyelilerin oranı, örgütün elebaşısı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra giderek azaldı. Terörist Öcalan'ın korumasını dahi Suriye uyruklu 'Cekdar' kod adlı Hamdo Mahmutoğlu yapıyordu.

Uzun yıllar geçmesine rağmen PKK bu yapısını hala koruyor. Teröristlerin yaklaşık yüzde 30'unun yabancı uyruklu olduğu belirtiliyor.

Son 2 yılda pişmanlık yasasından faydalanmak için güvenlik güçlerine teslim olan yabancı uyruklu 250 terörist, suçsuz bulunarak ülkelerine gönderildi. Çatışmalarda ölen yabancıların sayısı ise tam olarak bilinmiyor.
Türkiye'de şehir eylemleri yapan ve kendilerine Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) adını veren grubun elebaşı da Suriye uyruklu Bahoz Erdal. Erdal'ın arkadaşları, grubun üst kademelerinde yer alıyor.

Erdal aynı zamanda PKK'nın askerkanadı olarak bilinen Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) komutanlığını yapıyor. Suriye uyruklu teröristlerin çok olması Türkiye ile Suriye devleti arasında da sorunlara yol açıyor.
Örgütten ayrılıp Suriye'de Kürt partilerinde yer alan veya değişik kulvarlara geçen muhaliflerini PKK affetmiyor.

Hikmet Fidan benzeri cinayetler zaman zaman işleniyor. Aynı şekilde PKK'nın tetikçileri Suriye'de Kürtlerin yaşadığı bölgelerde aktif görevler alıyor. PKK'nın son bir yılda örgütten ayrılan 15 Suriyeliyi öldürttüğü ileri sürülüyor.

Terör örgütü PKK'nın 1989-90 yıllarında girdiği çatışmalarda öldürülen militanların bazılarının sünnetsiz olduğu yönündeki haberler, örgüt sempatizanlarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

"PKK'da yabancılar, hatta Hristiyanlar var" söylemi, o tarihlerde önemli bir kopmayı da beraberinde getirdi.

Örgüt profili incelendiğinde Hıristiyan Ermeniler, Ruslar, Avrupa ülkelerinden gelenler, İranlı Zerdüştler, Iraklı Yezidiler, Süryaniler, Suriyeli Kürtler olmak üzere farklı millet ve dinlere mensup teröristlere rastlamak mümkün.

Kuzey Irak'ta bulunan Mahmur kampındaki Kürtler, PKK'nın önemli kaynaklarından biri. Değişik yerlerden gelip kampta yaşayan Kürt gençleri gerektiğinde PKK'ya katılıp destek veriyorlar.

Kamp, BM denetiminde olmasına rağmen burası için atanan sorumlu, PKK'nın onayladığı bir isim olmak zorunda. Buradakiler için PKK'ya katılmak bir nevi 'askerlik görevi' şeklinde değerlendiriliyor.

Çünkü terör örgütü, terörist sayısını belirli bir dengede tutmak için sürekli buradan 'devşirme' yapıyor. Örgütten ayrılıp Barzani'nin kamplarına katılan veya Barzani güçlerine bağlılığı seçen yaklaşık 2 bin PKK'lının bıraktığı boşluğun da, Mahmur'dan devşirilen bin 500 teröristle
doldurulduğu ifade ediliyor.

Kampta yaşayanların çoğunluğu Botan'nın Goyi aşiretine bağlı. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) son kayıtlarına göre bu kampta toplam 9 bin kişi yaşıyor.

Teröristlerin ülkelere dağılımları ise şöyle:

Türkiye (4800; yüzde 68,6),
Suriye (850; yüzde 12,1),
Irak (Kuzey Irak 700; yüzde 10),
İran (600; yüzde 8,6),
Ermenistan (30; yüzde 0,4),
Rusya (15; yüzde 0,2),
Avrupa ülkeleri (5; yüzde 0,1).

Genel toplam 7 bin iken; yabancıların oranı yüzde 31,4.

Terör örgütünün yaş profili:

09-18 yaş: yüzde 22;
18-30 yaş: yüzde 28;
30 yaş ve üstü: yüzde 38;
40 yaş ve üstü: yüzde 8;
50 yaş ve üstü: yüzde 4.

CHA