kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gitmo esirlerine özgürlük yolu mu?

Terör zanlılarının tutulduğu üsteki askeri mahkeme, iki zanlının davasında yargılamaya yetkileri olmadığı kararı verdi. Karar emsal teşkil edebilir..
Amerika'nın 2002'de Küba'da kurduğu Guantanamo (Gitmo) Üssü'nde tutuklu bulunan 380 kişinin kaderini belirleyecek mahkeme kararı... İki tutuklu sanığı yargılayan istisna askeri mahkeme "görevsizlik" kararı verdi. Askeri yargıçlar, Kanada vatandaşı Ömer Kadir (15) ve Yemen vatandaşı Salim Ahmet Hamdan'ı (35) yargılama yetkileri olmadığına hükmetti, haklarındaki suçlamaları düşürdü. Yargıçlar karara gerekçe olarak hükümetin zanlıları "yasadışı düşman savaşçılar" yerine, "düşman savaşçılar" olarak nitelendirmesini gösterdi.

'KARARA KATILMIYORUZ'
Amerikan basını bu kararın diğer mahkumlar için emsal teşkil edebileceğini ve bu durumda yargı sisteminin kargaşaya sürüklenebileceği ve Bush yönetiminin ağır yara aldığı yorumunu yaptı. Guantanamo mahkeme sözcüsü Beth Kubala, "Mahkemelerin geleceği hakkında şüphe duymaya gerek yok. Her dava hakkında bağımsız karar vereceklerdir" diye konuştu. Beyaz Saray ise, "Alınan bu karara katılmıyoruz" açıklaması yaptı. Geçen yılki Kongre kararına göre askeri mahkeme önüne çıkacak tutsakların "yasadışı düşman savaşçı" olarak nitelenmeleri gerekiyor. Ladin'in şoförü ve koruması olduğu öne sürülen Hamdan hakkındaki dava ise tamamen düştü. Kararın 72 saat içinde temyize götürülebileceği belirtildi.