kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

WP'den operasyon yorumu: Gerçekleşmeyi bekleyen felaket

Yeni Haber
Türkiye'nin sınırötesi operasyonu gerçekleştirmesi olasılığı, Batılı basını meşgul etmeyi sürdürüyor. Washington Post, Türk-Irak sınırında durumun daha da gerginleştiğini, Türklerin ABD'nin PKK'ya karşı önlem almaması halinde harekete geçeceklerini söylediklerini belirterek, operasyon için "Sonuç olarak gerçekleşmeyi bekleyen bir felaket" ifadesini kullandı.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un editör yardımcısı ve kıdemli diplomasi muhabiri Karen DeYoung, gazetenin sitesinde okuyucuları ile yaptığı sohbet sırasında Türkiye'den Irak'a sınır ötesi operasyon olasılığını da değerlendirdi.

Karen DeYoung, Türkiye-Irak sınırındaki gerginliğine ilişkin olarak "Bu gerilimler açık bir çatışmaya dönüşmeye hazır mı" yönündeki bir soruyu yanıtlarken bir ay önce bu konuda bir haber yazdığını, o zamandan beri durumun daha da gerginleştiğini söyledi.

Beyaz Sarayı'nın Terörle Mücadele Temsilcisi olarak emekli General Joseph Ralston'u atadığını anımsatan DeYoung, "Şu anda gerilimler, Türkler bir seçim kampanyasında oldukları için tırmandı" yorumunu yaptı.
ABD'nin, bu aşamada Türkiye'nin bir müdahalesinin gerginliğini artacağını düşündüğünü belirten DeYoung, Türkiye'nin sınıra daha çok kuvvet gönderirken PKK'lıların durumdan yararlanarak saldırılarını hızlandırdıklarını kaydetti. DeYoung şöyle devam etti:

"Türkler, Amerikalıların ki ne de olsa Irak'taki askeri güçtür, Kürdistan İşçi Partisi'ne karşı bir müdahalede bulunmalarını istiyor. Amerikalılar ise kendilerine ateş etmeyen Iraklılara ateş etmeye başlamaktan nefret ediyor ve Irak'ın göreli olarak sükunet içinde olan tek bölgesinde ortaklığı karıştırmak istemiyor. Türkler de Amerikalılar bir şey yapmazsa kendilerinin yapmak ve sınır ötesi büyük bir askeri operasyon düzenlemek zorunda kalacaklarını söylüyorlar. Sonuç olarak, gerçekleşmeyi bekleyen bir felaket."

(ANKA)