kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Başkentte yeni gündem 'küskünler hareketi'

Zübeyde YALÇIN/ ANKARA
Listelere giremeyen vekillerin 'küskünler hareketi' başlatıp başlatmayacağı tartışılıyor. '45 günde referandum' yasası veto edilirse, iktidar Meclis'i toplamakta zorlanacak..
İLİŞKİLİ HABERLER
Başkentte yeni gündem 'küskünler hareketi'
22 Temmuz milletvekili aday listelerinin açıklanması ile birlikte Ankara, liste dışı kalan ya da seçilemeyecek yerlerde olan yaklaşık 250 milletvekilinin bir araya gelip hükümeti düşürmek, seçimi erteletmek, Kuzey Irak'a asker gönderme tezkeresini çıkarmak için "küskünler hareketi" başlatıp başlatmayacağını tartışmaya başladı. Ancak seçime az bir süre kaldığı da dikkate alındığında AK Parti ve CHP'li küskün milletvekillerinin TBMM'yi olağanüstü toplayıp böyle bir hareket başlatmaları zor görünüyor.

255 KİŞİ LİSTE DIŞINDA
Listelere giremeyen ya da seçilemeyecek yerlerde olan AKP (169), CHP (86) ve bağımsız milletvekillerinin sayısı 255'i buluyor. Seçim barajını geçme olasılığı zor olan Anavatan'lı vekiller de eklenince bu sayı 286'ya yükseliyor. Yani seçilemeyecek olan vekiller parlamentoda çoğunluğu ele geçiyor. Organize olmaları halinde hükümeti düşürüp yeni bir hükümet kurma çoğunlukları bile bulunuyor. Ankara kulislerinde, küskün milletvekillerin 110 imza toplayarak Meclis'i "askere Kuzey Irak'a girme yetkisi" vermek için olağanüstü toplama ve ardından hükümeti düşürme, seçimleri 3 Kasım ya da daha sonrasına erteletme senaryoları konuşuluyor. Ancak kulislerdeki hava geçmiş yıllarda olduğu gibi küskünler hareketi yaşanıp, bu senaryoların hayata geçirilmesinin zor olduğunu gösteriyor.

MECLİS DESTEĞİ DE GÜÇ
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in birinci maddesi 366 oy aldığı için "reddedilmiştir" diyerek cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağlayan Anayasa paketini tekrar veto etmesi de tartışılıyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Sezer'in referandum süresini 45 güne indiren yasayı geri göndermesi de gündemde. Bu durum da AK Parti'nin Meclis'i tekrar toplamasının pek de mümkün olmadığını ortaya koyuyor. AK Parti'nin Meclis'i olağanüstü toplaması halinde de liste dışı kalan milletvekillerinin büyük bölümünün desteğini alamayacağı belirtiliyor.