kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Haziran 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mahalli sanatçıların düzenlediği bir sıra gecesine katılan Şaman dansçıları, gelin kınası yakma ritüelini de canlandırdı. Ekipten bir çift, gelin-damat yapıldı ve çayda çıra oyunuyla temsili olarak evlendirildi.

Şaman gençleri Urfa'yı fethetti

SAVAŞ AY
Toprak suyla, ruh bedenle, can nefesle buluştu... Kalp atışının sessiz ritmi ve derin bir nefes duyuldu önce. Yağmurla ıslanan toprak can bulup can verdi insana. Bir gün tekrar geri almak üzere yaşamla tanıştırdı insanı. İnsan kendisiyle, insan yaşamla, insan insanla buluştu... Hızla geçti zaman, su gibi aktı geçti. Çağlar, asırlar, yıllar, mevsimler... Ve bahar... Baharla buluştu insan... Bir avuç tohum, bir avuç toprak buluştu, can buldu daldaki yaprak. Bahar, çiçek, kadın... Toprak gibi üreten, toprak gibi doğuran, toprak gibi bereketli, toprak gibi ana... Birlikte çalışıp ürettiler. Toprak doyurdu hepsini bereketiyle. Hasat oldu şükranlarını sundular ona, bereketini kutsadılar, kutladılar... Aşk ile buluştu insan... Önce gözleri, sonra elleri, nihayet kalpleri buluştu kadın ve erkeğin... Ayrılık oldu... Özlemekle tanıştı insan. Kalp ateşle buluştu. Ayrılıkla buluştu insan...

Temsili evlilik töreni yapıldı

İşte böyle diyen yüreklerden oluşan ve bu duyguları dans, müzik ve ritim tiyatrosu olarak sergileyen Şaman Dans Topluluğu; Şanlıurfa'da herkesin beğenisini kazanan bir gösteri yaptı. Şehir Stadyumunda yapılan dans gösterisinden sonra tarihi Urfa konaklarına davet edilen grubun gençleri, mahalli sanatçıların katıldığı bir sıra gecesinde eğlendi. Gelin kınası yakma ritüeli sırasında Şaman'ın eğitmenlerinden olan bir çift, gelin-damat yapıldı ve arkadaşlarının çayda çıra oynamasıyla temsili olarak evlendi.

Önce gösteri sonra alışveriş
Ertesi gün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Halepli Bahçe semtinde ciğer kebabı yiyerek yöresel kahvaltı yapan dansçılar, oradan da Şanlıurfa tarihinde çok önemli bir yeri olan Balıklıgöl'ü ziyaret etti.Gölün hikayesini Türkçe-Kürtçe ve İngilizce olarak anlatan Urfa çocuklarıyla sohbet edip kendilerini tanıyan ve tebrik eden yurttaşlarla fotoğraf çektiren Şaman ekibi; daha sonra yöre kıyafetleri satan dükkanlar ve seyyar satıcılardan poşular, çarıklar ve üç etekler satın aldı. Çoğu üniversiteli olan dansçı gençler, 'yaz boyunca Anadolu'nun çeşitli kentlerinde gösterilerine devam edeceklerini, ayrıca temmuz ve ağustos ayı içinde Avustralya, İngiltere ve Malezya'ya turne düzenleyeceklerini' söylediler.
Haberin fotoğrafları