kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tekilalı hamsi

Mönülere yaz geldi

BURCU ALDİNÇ
Müdavimi olduğunuz mekânlarda kış boyunca aynı yemekleri yemekten sıkıldıysanız, bu yaza özel mönülere bir göz atın. Bu tatları kışın hiçbir yerde bulamazsınız.....
Havaların ısınmasıyla birlikte yazlık mekânlar birbiri ardına açılmaya başladı. Kapalı salonların yerini, bahçe ve teraslar aldı. Ama değişiklikler sadece ambiyansla sınırlı kalmadı. Yıllardır mönülerinden ödün vermeden müdavimlerini ağırlayan restoranlar da sıcak havadan ve sağlıklı beslenme trendinden etkilendi. Kebapçılar, mönülerine kepekli lahmacun, kepekli pide gibi çeşitler eklerken İtalyan restoranları da pazı dolma, sultan kebabı gibi yerel tatlara yöneldi. İşte sadece bu yaza özel hazırlanan 'hafif' yemekler...

Tekilalı hamsi
Panoramik şehir manzarası, farklı dekorasyonu ve mönüsüyle, yabancı basının da dikkatini çeken ve New York Times'a defalarca konu olan 360, bu yaza en iddialı giren mekânların başında geliyor. Mekânın sahibi ve şefi Mike Norman, 360'ın her an 360 derece değişebildiğini belirtirken, "Bir mekânı canlı tutabilmek için farklılık şart," diyor. Yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği mekân, bu yaz mönüsüne deniz börülcesi, sosyete kebabı, humus gibi yöresel tatlar eklemiş. Ancak bu yemekleri de her zamanki 360 farklılığı ile yorumlamış. Safran, erik ve semizotuyla servis edilen zeytinyağlı enginar, hellimli ızgara kayısı, tekilalı karides, beyaz çikolatalı ve kestaneli sıcak sufle, bunun en güzel ispatı.
Tel: (0212) 251 10 42

Japon eli değdi
Sunset
, Asya Mutfağı trendini takip ederek yaz için ünlü Japon şef Hiroki Takemura'ya özel bir mönü hazırlattı. Üstelik mönü tamamen şefin kendi bulduğu tariflerden oluşuyor. Yani bu hafif balık ve et yemeklerini başka bir restoranda yeme şansınız yok. 'Ceviche balık ve et', en çok dikkat çeken lezzetler arasında. Bunlar çiğ balık ya da et ile soğuk yeşilliklerin karışımından oluşuyor. Restoran ayrıca et yemeklerindeki sosları da yazın hafifletmiş.
Tel: (0212) 287 03 57

Armutlu votka keyfi
İş çıkışı 'happy hours'larda dolup taşan Lucca'da satsumalı votka içmek bir gelenek halini almıştı. Bu yıl ise mönüsüne özel olarak eklediği armutlu votka, yazın en trendy içkisi olmaya aday gözüküyor. Meyve ve beyaz şaraptan yapılan buzlu sangria ise sıcak yaz gününde serinlemek isteyenler için düşünülmüş.
Tel: (0212) 257 12 55

Klasik geri döndü
1981 yılından bu yana hizmet veren Park Şamdan, mönüsüyle de fenomene dönüşmüş durumda. Kemikleşmiş bir müşteri portföyüne sahip olan mekân bu doğrultuda fazla değişiklik yapamıyor. Ne de olsa Park Şamdan'ın müşterisi yaz-kış, buraya gittiğinde paça çorbası arıyor. Yine de zaman zaman bazı yemekler mönüye eklenip çıkarılıyor. Bu yılın şampiyonu ise beef tenderloin: Marine edilmiş biftek, mısır polenta ve üzümlü kırmızı porto şarabıyla servis ediliyor.
Tel: (0212) 225 07 10

Avokado yatağında karides
İtalyan Mutfağı'nın ağırlıkta olduğu Mirror, bu yaz mönüsüne dört yeni lezzet kattı. Bunlardan ilki, bütün olarak pişirilen ve şarapla kızartılan armut tatlısı. Hafif olduğu ve sindirimi kolaylaştırdığı için şef, armut tatlısına yer vermiş. Eklenen diğer lezzetler ise; Özbek köfte, avokado yatağında karides ve 'İtalyan usulü içliköfte' olan aranchini.
Tel: (0212) 283 63 67

Şefin ziyafeti
Yazın gözde eğlence mekânlarından Reina da sezon açılışını yaptı. İşletmeci Ali Ünal, restoranların her sezon mönülerinde en az yüzde 50 oranında değişiklik yapması gerektiğinin altını çiziyor. Bu yıl beklenen yabancı turist sayısı Reina'nın mönüsünün şekillenmesinde büyük rol oynamış. Yöresel kebap çeşitleri, Akdeniz mutfağında kendisine yer bulmuş. Pide üzerine bonfile konularak yapılan Sultan kebabı, odun fırınında pişen kâğıtta lagos balığı, bu yaz mönüye eklenen yemeklerden sadece bazıları. Ama kızgın demir üzerine bıldırcın, sülün köftesi gibi farklı etlerin asıldığı ve altında rizottonun piştiği 'şefin ziyafeti' bu yazın en iddialı yemeği olmaya aday.
Tel: (0212) 259 59 19

Hola İspanya
Yenilikte ve 'uçuklukta' sınır tanımayan Cahide Sayfiye'de yemekler, lezzetli oldukları kadar eğlenceli de. Geçen yaz, volkanik taşlarda pişirilen etleri ve dev otobur şişleriyle ile yemekte yeni bir akım başlatan mekânda, bu yaz da sürprizler devam ediyor. Yalancı mantı, asma yaprağında hellim, volkanik taşlarda pişirilen etler, geçen yıl çok sükse yaptıkları için, bu yıl da mönüde unutulmamış. Saçta tavuk kavurma, görgüsüz tavuk, karides şiş ise mönüye yeni eklenenler. Ancak seçenekler, bunlarla da sınırlı değil. Çünkü mekân İspanyol Mutfağı'na da el atmış. Balık köftesi, somon pastırması, İspanyol omleti, vasabili patates salatası ve daha birçok tapas çeşidi, açık mutfakta gece boyunca servis ediliyor.
Tel: (0212) 219 65 30

Müzede rakılı dondurma
Ünlü tasarım dergisi wallpaper'ın Dünyanın En İyi Yeni Restoranı seçtiği Muzedechanga, her ay mönüsünde ufak tefek de olsa değişiklikler yaparak, müşterisini şaşırtıyor. Mekân, yaz için de köklü bir mönü değişikliği yapmış. Mevsimsel sebze ve meyvelere ağırlık veren restoran, yine alışık olduğumuz yemekleri hiç de alışık olmadığımız tarzda yorumlamış. Yaza özel mönüye eklenen soğuk tadım tabağında Mas piyazı, Ayvalık favası ve deniz fasulyesi gibi yöresel tatlar dikkat çekiyor. Sıcak tadım tabağında yer alan yaban turplu balık köftesini, lorlu kızarmış kabak çiçeğini ve dana dil paneyi, başka bir yerde tatmanız mümkün olmayabilir. Tatlı olarak ise mekânın bu yazki sürprizleri; karpuz suyunda kavun ve rakılı dondurma.
Tel: (0212) 323 09 01
Haberin fotoğrafları