kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Türk askerinin Süleymaniye'deki irtibat bürosu.

'Kasıtlı değil' diyen peşmergeler çark etti

ANKARA
KYB'nin basın bürosuna açıklama yapan Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü, Türk askerlerinin özür dilenerek serbest bırakıldığını söyledi. Ankara da, KYB'nin çark etmesi üzerine notadan vazgeçti..
Genelkurmay Başkanlığı'nın önceki akşam Türk askerlerine Kuzey Irak'ta silah çekilmesine, 'en üst düzeyde karşılık görecektir' yönünde yaptığı sert açıklamanın ardından Peşmerge yönetimi çark etti. Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin basın bürosuna açıklama yapan Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü, Türk askerlerinin özür dilenerek serbest bırakıldığını söyledi. Bölgenin denetiminden sorumlu olan KYB makamlarının çark etmesi üzerine Ankara, Bağdat nezdinde girişimde bulunmaktan vazgeçti. Olayın hemen ardından ABD'ye rahatsızlığın iletildiğini hatırlatan diplomatik kaynaklar, "Türk askerinin orada çeşitli misyonları var. Biri de irtibatı sağlamak. Bu nedenle ABD'yi muhatap aldık" dedi. Süleymaniye'de çuvalın ardından yaşanan silah doğrultma krizi, bölgedeki Türk askeri varlığının görev alanıyla ilgili soruları yeniden gündeme getirdi. Bölgede bulunan özel kuvvet mensupları, PKK'nın faaliyetlerini kırmak ve caydırıcı unsur olarak görev yapıyor. Kuzey Irak'ta ayrıca irtibat timleri de görev bulunuyor. Bu timler, ABD ile koordineli çalışıyor. KDP ve KYB arasındaki çatışmaları önlemek için 90'lı yıllarda bölgeye giden TSK mensupları da var..

"ÖZÜR DİLENDİ"
Bu son olayda KYB'nin Internet sitesi Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü sözcüsünün, Türk askerlerinin durdurulmasında "kasıt olmadığını ve özür dilenerek serbest bırakıldıklarını" söylediğini duyurdu. Arama yapıldığını doğrulayan ancak sözlü tacizde bulunulmadığını belirten Sözcü, bazı yetkililerin evlerinin bulunduğu alanda araçtan kamerayla çekim yapılması üzerine arama yaptıklarını söyledi. Türk askerlerinin yanında tercüman olmadığını, bu nedenle kendilerini tanıtmakta da zorluk yaşadıklarını belirten Sözcü, "Ekiplerimiz arama sırasında araçta çok sayıda değişik çapta susturucu silah ve yer tespiti için kullanılan askeri cihaz buldu. Daha sonra tercümanın gelmesiyle, Süleymaniye'de görev yapan Türk askeri birimine ait oldukları anlaşıldı ve kendilerinden özür dileyerek serbest bırakıldılar" dedi.

"YANLIŞLIKLA OLDU"
Genelkurmay'ın açıklamasını basından öğrendikten sonra Süleymaniye ile temasa geçtiğini söyleyen KYB'nin Ankara Temsilcisi Behruz Galali de kentin dışına çıkarak bazı noktalarda fotoğraf çeken özel kuvvetler mensuplarının kente döndüklerinde durdurulduğunu söyledi. Galali, iki aracı durduran polislerin karşısındakilerin Türk askeri olduğunu bilmediğini belirterek, olayın meydana gelmesine koruma almadan kent dışına çıkan askerlerin neden olduğunu vurguladı. Türk askerlerine silah çekilmesinin yanlışlıkla olduğunu da ekleyen Galali, "Girişim, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına karşı değildir" dedi.