kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Geçen yıl Tahran’da yapılan maçta Türk futbolcular ülke yasalarına uyarak türbanla sahaya çıkmıştı...

'Namahrem var maça çıkmayız'

Yasemin TAŞKIN / ROMA Arzu CEYLAN / BERLİN
İran ile Türk Dersim takımı, Tahran'daki dostluk maçının rövanşını oynayamadı. Türk takımı ilk maçta türbanla sahaya çıkmıştı; İranlı milliler ise teknik arıza bahanesiyle ikinci maçtan çekildi..
İran Bayan Milli Futbol takımı, Türklerin çoğunlukta olduğu Alman BSV Al Dersimspor ile Berlin'de yapacağı maçı erkek seyirci olduğu gerekçesiyle iptal etti. Antrenörlüğünü Mehtap Ardahanlı ve Safiye Kök'ün yaptığı Al Dersimspor geçtiğimiz yıl Tahran'da, muhafazakar İran'ın şartlarına uyarak başlarını ve bacaklarını tamamen kapatan formalarla sahaya çıktı.

İLK MAÇLARIYDI
Tahran'da erkek seyircilerin, hatta kocalarının bile alınmadığı Azadi Stadyumu'nda, ilk kez Al Dersimspor ile karşılaşan İranlı futbolcular Almanya'daki maçı bekliyordu. Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Kreuzberg semtindeki Katzbach Stadı'nda oynanacak maçın biletleri, kadın-erkek ayrımı yapılmadan satılmıştı. İranlı futbolcuların vize işlemlerinin de tamam olduğu, hatta tesettürlerini kontrol edecek 12 kadın korumanın bile İran'dan geleceği belirtildi.

TÜRK KIZLAR ÜZÜLDÜ
Ancak maçtan kısa bir süre önce e-posta göndererek gelmeyeceklerini bildiren İranlı yetkililer, iptal gerekçesi olarak da "teknik nedenleri" sundu. Al Dersimspor'un İkinci Başkanı Gürsel Yıldız ise, takımının oyuncularının çok üzüldüğünü söyledi. "Geçen yıl Tahran'da 2-2 berabere kalmıştık. Rövanşını yapmak istiyorduk. O zaman yetkililer olumlu bakmıştı. Son anda İran Futbol Federasyonu 'teknik nedenlerden dolayı gelemiyoruz' dedi" şeklinde konuştu.

PROTESTO OLACAKTI
İptal nedenini bilmediğini söyleyen Yıldız, "Kızlarımız oraya uyarak başörtüsü takmıştı. Tahran'da erkek izleyici yoktu. Ancak biz Berlin'deki erkek izleyiciler olacağını söylemiştik" dedi. İkinci Başkan, maç günü bir grup İranlının rejimi protesto etmeyi planladığını belirtti. Yıldız, "Polis ve İran Büyükelçiliği ile toplantı yaptık. Protestocuların 40-50 kişilik kadınlar olduğunu ve tehlike oluşturmayacakları söylendi" dedi.
Haberin fotoğrafları