kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Belediyenin yemek kuyruğuna girerdim

HÜLYA KARABAĞLI ANKARA
Batman'dan çıkıp, ABD'nin finans kuruluşlarından Merrill Lynch'in yöneticiliğine gelen AKP'nin yeni yüzü Mehmet Şimşek SABAH'a konuştu: Nereden geldiğimi iyi biliyorum. Öğrenciyken Çankaya Belediyesi'nin yemek kuyruğuna giriyordum..
AK Parti vitrininde milyar dolarlara yön veren dünyanın en büyük yatırım bankalarından Merrill Lynch'in yöneticilerinden ekonomist Mehmet Şimşek dikkat çekiyor. Şimşek, bir başarı öyküsü resimlerinden. 1967 yılında 9 kardeşin en büyüğü olarak Batman'ın Arıca köyünde doğdu. Süryanisi ve Müslümanın el elele olduğu köyünde, bir futbol topunun hayalini kurdu. Mülkiye'yi bitirdi ve ekonomist olarak ilerlediği basamakları teker teker çıktı. 1997 yılında bir valizle New York'a gitti. Bir süre UBS ile çalıştı. 2000 yılında Merrill Lynch'in teklifini kabul etti. 7 yıldır burada çalışan Şimşek, önce Akdeniz bölgesi ülkelerinden ekonomik analizleri ve stratejisinden sorumluydu. 2001'de, Rusya ve Orta Avrupa'yı verdiler. 2005'te, Gelişmekte olan Avrupa Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Makro Ekonomik Araştırmalar Strateji Bölümü Başkanı oldu. Cüzdanında, ABD'li eşi Annalise Şimşek'in fotoğrafını taşıyor. 1998 yılında İstanbul'da tanıştığı eşi için, "Aşık olduk ve evlendik" sözleriyle mutluluğunu özetliyor. Şimşek, gün içinde bilgisayardan mail gönderdiği eşine, Fransızca ismi " küçük mücevher" olan kedinin durumunu soruyor. Şimşek, SABAH'ın sorularını şöyle yanıtladı:

* ELEKTRİĞİ SUYU OLMAYAN KÖYDEN: Benim hayatım aslında çok keyifli. Çünkü başarı var. Anadolu'nun en ücra köyünden, elektriği suyu, doğru dürüst okulu olmayan öğretmensiz bir yerden çıkıyorsunuz, dünyanın en önde gelen finans şirketlerin de bölüm başkanı oluyorsunuz.

* EN BÜYÜK HAYALİM: Çocukken en büyük hayalim bir futbol topumun olmasıydı. Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne geldiğim zaman, Çankaya Belediyesi bedava yemek veriyordu. Akşamları kuyruğa girerdik. Onun için nereden geldiğimi çok iyi biliyorum. Ben cimri değilim, tabii insanlar tutumlu da olmak lazım. Ülkenin bütçesi bir evin bütçesi gibidir.

* DERVİŞ BENZETMESİ MAKSATLI: Kriz döneminde gelmiş. Benim öyle bir şeyim yok. Sade bir vatandaşım. Ortalıkta bir pazarlık yok. Onun geliş gerekçeleri ve gelme tarzı benimkine hiç benzemiyor. Derviş'e benzetme çalışmalarını, AK Parti'yi yabancılamış bir kurum gibi milli olmayan bir kurum gibi gösterme çabası olarak görüyorum.

* BİR TUHAF VETO: Merkez Bankası Başkanı olarak önerildim. Sayın Cumhurbaşkanı uygun görmedi. 17 yıldır Türkiye'nin ekonomisinin analizi ve uygulamasıyla yakından ilgiliyim. 1.6 trilyon müşteri portföyü olan bankaların araştırma bölüm başkanı yapmış birisiyim. Hakkımda en ufak bir şey yok. Veto edilmem tuhaftı.