kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ercüment Aksoy

'Araya kan girerse iş biter, ben bile çeker giderim'

MELTEM ERSOY
Kuzey Irak'a operasyon ihtimali nedeniyle diken üstünde olduklarını söyleyen Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Aksoy, "Araya kan girerse, 7 milyar dolarlık iş hacmi anında durur" dedi..
Son haftalarda Türkiye'nin gündeminden düşmeyen Kuzey Irak'a operasyon ihtimali nedeniyle bu ülkeyle iş yapan işadamları tedirgin. Müteahhitlik ve hizmet sektörü de eklendiğinde 7 milyar dolara ulaşan iki ülke arasındaki iş hacmini yaratan patronların kulağı Hükümet ve Genelkurmay'ın açıklamalarında. Konuyla ilgili görüştüğümüz Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy, 100'e yakın üye firmanın pek çoğunun bekleme sürecine girdiğini ve diken üstünde olduğunu söylüyor. "Araya kan girerse o dakikada bütün işler biter" diye konuşan Aksoy, şöyle devam ediyor: "Herhangi bir operasyon olursa sınır kapanacak. Böyle bir şey olursa, Bağdat teslimi olan ve Habur'dan geçmesi öngörülen malların üretici şirketleri için büyük bir problem oluşacak. Çünkü, malınızı üretmiş olacaksınız ama paranızı alamayacaksınız. Bu, sadece ticaret yapanların açısı tabii. Bunun bir de mütehhidi, sanayicisi, bankacısı var."

25 SENEDİR İŞ YAPIYORUM
25 yıldır Irak ile iş yaptığını belirten Aksoy, ABD'nin Irak'ı işgalinden bu yana, yani son 4 yılda yaşananlardan ötürü 'sıtkının sıyrıldığını' dile getiriyor. "Ben bile Irak ile iş yapmaktan vazgeçmeyi düşünüyorum. O noktaya geldik" diyerek devam eden Aksoy, Irak'ı tek parça olarak görmek istediklerini, bu nedenle iş yaparken Bağdat yönetimini muhatap aldıklarını vurguluyor. Aksoy, "Mesela, Kuzey Irak'ta petrol arayan Türk firmalar var; bunlar Kuzey Irak'ta çalışmalarına rağmen Bağdat onaylı şirketler. Ben son zamanlarda Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın sözlerinden operasyonu tercih etmediğini, sadece mecbur kalınırsa uygulanacak bir seçenek olarak algılandığını anlıyorum. Aksinin gerçekleşmesini düşünmek dahi istemiyorum" diye konuşuyor.

1.5 MİLYAR DOLARLIK İNŞAAT
Irak'ta en etkin olarak çalışan işadamlarının başında müteahhitler geliyor. Irak'ın 'yeniden yapılandırılması' sürecinde 50 milyar dolarlık altyapı inşaatına ihtiyaç duyulduğu tahmin ediliyor. Bölgede Türk müteahhitlerin 2006 yılında gerçekleştirdikleri işin toplam tutarı ise 1.5 milyar dolar. Müteahhitler Birliği'ne üye olan ve Irak'a iş yapan şirketler arasında Kulak İnşaat, Metiş, Yüksel İnşaat, Tepe İnşaat, Makyol, Age İnşaat, Cengiz İnşaat, Yenigün İnşaat, Zafer İnşaat bulunuyor. Ancak, Müteahhitler Birliği'ne üye olmayan onlarca orta ve küçük firma da Irak'ta iş yapıyor. Irak'ta Türk müteahhitlerin imza attığı işler arasında Erbil Havaalanı, Süleymaniye Havaalanı, Süleymaniye Üniversitesi gibi pek çok dev proje yer alıyor.
Haberin fotoğrafları