kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mumcu ile Ağar yollarını ayırdı

Osman AYDOĞAN - UĞUR BECEREKLİ
Merkez sağda DP çatısı altında birleşme projesi son gün krizleriyle suya düştü. İki taraf da taviz vermeyince Anavatan kongresinden kapatma kararı çıkmadı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mumcu ile Ağar yollarını ayırdı
22 Temmuz seçimi öncesi, merkez sağı Demokrat Parti çatısı altında bütünleştirme projesi son gün çıkan kriz nedeniyle suya düştü. Hızlı başlayan birleşme görüşmeleri, iki parti arasındaki "güven" krizi" aşılamayınca bir ayını bile doldurmadan hüsranla sonuçlandı. Anavatan güvence isteyince, kimseyi aldatmadığını, aldatmayacağını belirterek "Benim adım Ağar" diyen Ağar geri adım atmadı. Mumcu, gözyaşları içinde fedakârlığa hazır olduğunu söyledi ancak iki taraf da uzlaşmaya yanaşmayınca kriz aşılamadı. Mumcu, DP'ye "Kapatın gelin olmaz. Bizden onursuzluk isteniyorsa yolunuz açık olsun" dedi. Anavatan ve yeni adıyla DP yollarına ayrı devam edecek. Ağar ile 5 Mayıs'ta imzalanan deklarasyondaki taahhütlerine uymadığını belirterek kamuoyuna söz verilmesini isteyen Anavatan Partisi kendisini kapatarak DP'ye katılmak planıyla büyük kongresini topladı. Kongre öncesindeki son günü krize yol açan açıklamalarla kapatan ve sabaha kadar DP'den haber gelmesini bekleyen Mumcu, önce MKYK'yı topladı.

YILMAZ'A YÜKLENDİ
Mumcu "mazeret istemiyorum" diyerek DP'den, "örgütlerin bütünleşmesi konusunda yöntem ve takvimi, GİK'de eşit temsilin sağlanması için izlenecek yöntem ve takvimi, Anavatan'a adaylık başvurusu yapanların adaylıklarının hangi yöntemle değerlendirileceği" konularında açıklama istedi. "Temiz yüzler, yeni sözler" sloganına dikkat çeken Mumcu, kendisi hakkında "Anap'tan ayrılırken beni, AKP'den ayrılırken Erdoğan'ı şimdi de Ağar'ı suçluyor" diyen eski Başbakan Mesut Yılmaz'a sert çıktı. Mumcu, "Kendisini başkalarıyla eşleştirerek kurtarabileceğini zannediyorsa yanılıyor. Kendisi hakkında Türk milleti kararını vermiş. Bu ülkede kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Bakın bakalım bu kamuoyu araştırmalarında en sevilmeyen kim? Abdullah Öcalan mı yoksa bir başkası mı" dedi. Mumcu'nun Yılmaz hakkındaki bu sözleri yoğun tepkilere yol açtı.

"YOLU AÇIK OLSUN"
Mumcu, kongre salonuna gitmeden önce de "Kapatın gelin" çağrısının adil olmadığını yineledi. Bu sırada DP lideri Ağar da MKYK toplantısı sürerken gelen "Kararlarını bekliyoruz" açıklamasını yaparak İstanbul'a gitti. Mumcu "Fedakârlık değil taviz istiyoruz hatta onursuzluk bekliyoruz deniliyorsa herkesin yolu açık olsun" dedi. Mumcu aynı zamanda evlenme yıldönümü olan eşi Işın Mumcu ile birlikte kongre salonuna giderken merkez sağdaki nikâhın imkânsız olduğu kürsüden anons edildi. Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Erdemir, "Anavatanlılar yolunuz açık olsun. Biz siyaseti temiz yaptık, temiz yapacağız, temiz kalacağız. 3 Kasım'da bizi mahkûm edenlerle bizim işimiz yok. Bizim kendilerini çok önemli gören adamlarla işimiz bitmiştir" dedi.
Haberin fotoğrafları