kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ross Wilson

ABD elçisi uyarıldı

Evren MESCİ/ANKARA
Gül'ün Bilderberg katılımcıları için verdiği yemeğe katılan Ross Wilson, peşmergelerin Türk askerine silah çekmesi üzerine uyarıldı..
ABD'nin, birkaç gün önce Kuzey Irak'ta güvenliği yerel güçlere devrettiği 3 ilden biri olan Süleymaniye'de peşmergelerin Türk askerine silah çekmesi Ankara'yı harekete geçirdi. Peşmerge tacizinin hemen ardından Genelkurmay Başkanlığı tarafından bilgilendirilen Dışişleri, önceki akşam ABD nezdinde girişimde bulundu. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ile yapılan yüz yüze görüşmede duyulan rahatsızlığa dikkat çekildi. İlk olarak ABD ile temasa geçilmesiyle "O bölgede güvenliğin sorumluluğu hala sizin. Bu tür olaylar yaşanmasına izin verilmemeli" mesajı da verilmiş oldu.

GÜL'ÜN YEMEĞİNDE
SABAH'ın edindiği bilgilere göre, ABD nezdindeki girişim İstanbul'da gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Bilderberg toplantısı için İstanbul'a gelen yabancı konuklara önceki akşam Dolmabahçe Sarayı'nda verdiği yemeğe katılan Wilson'a olaydan duyulan rahatsızlık iletildi. Dışişleri kurmayları, Wilson ile görüşmelerinde "Kuzey Irak'taki mevcut hassasiyeti kontrolden çıkarıcı hareketlerin bir daha yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması ve herkesin uyarılması gerekliliğini" iletti. Böylece, isim verilmeden Kürt yetkililere gerekli uyarıların yapılması, aksi halde peşmergeler ile Türk askeri arasında çatışma çıkabileceği mesajı verilmiş oldu.

"DAHİL DEĞİLİZ"

Türkiye'nin konuyla ilgili kendileriyle temasa geçmesini değerlendiren ABD'li yetkililer, "Biz kesinlikle bu olaya dahil değiliz. Çeşitle spekülasyonlar yapılıyor ancak orada ABD askeri yoktu" dedi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği yetkilileri, Irak'taki ABD makamlarının olayın sorunsuz bir şekilde halledilmesi ve gerilimin tırmandırılmaması için daha sonra devreye girmiş olabileceğini de belirtti. Büyükelçilikten bir yetkili, "Tarafların, böyle bir olayın bir daha tekrar etmemesi için çözüme ulaşacağına inanıyoruz" dedi. Geçtiğimiz hafta, 2 F-16'sının Güneydoğu'da Türk hava sahasını ihlal etmesinin kamuoyuna duyurulmasından rahatsız olan ABD'nin, bir hafta arayla bu kez de peşmergelerle Türk askeri arasında yaşanan gerginliğin tırmanmasından kaygı duyduğu belirtildi.
Haberin fotoğrafları