kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Haziran 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ELVAN DEMİRKAN

Şöhretler genç kızlara ne öğretiyor?

Amerikan haber dergisi Newsweek'in yaptığı bir ankette; Amerikalılar'ın yüzde 77'si; Britney Spears, Paris Hilton ve Lindsay Lohan gibi ünlülerin genç kızlarda uzun vadeli olumsuz etki yarattığını düşünüyormuş. Çünkü pek çok genç kız; ne yaptıkları ile değil, ne giyip, nasıl sorumsuz bir hayat yaşadıklarıyla gündemde olan bu ünlüleri kendilerine idol seçiyor. Daha 20'li yaşlarında sayamayacak kadar çok paralara sahiplerken; verimsiz, hatta trajik hayatlarıyla sürekli magazine konu olan bu genç kadınların ruh sağlıkları gittikçe kötüleşiyor. Ellerinde de kendileri ile başa çıkabilecek hiçbir anahtarları yok! Durumlarını daha da vahimleştiren; limitsiz alışveriş özgürlüklerini, gece kulüplerinde alkol, uyuşturucu ve seks ile sabahlamalarını, yaptıkları işin eğlenceli bir kısmı olarak gören, yol göstermekten yoksun anne ve babaları olması...

DANI LOHAN'IN DIANA FOBİSİ!
Dünyanın en zengin kadınlarından biri olan Paris Hilton'un alkollü ve ehliyetsiz halde araç kullandığı için hapis cezasına çarptırılmasının ardından; bu hafta da genç oyuncu Lindsay Lohan bombası patladı. Lohan; daha yeni uyuşturucu tedavisinden çıktığı halde, alkol ve kokain etkisi altında araba kullanırken kaza yaptı ve kendinden geçmiş bir şekilde bulundu. Bu sefer gerçekten dibe vurduğu için sadece paparazzilerden uzak, güneşlenerek tatil yapabileceği bir Hollywood rehabilitasyonu değil, ciddi bir tedavi altına alınıyor. Lindsay'in yaşadığı hayatı destekleyen 44 yaşındaki annesi Dani Lohan, geçen ay Harper's Bazaar dergisine verdiği röportajda; "Paparazziler kızımı her yerde takip ediyor. Sonunun Prenses Diana gibi olmasından, kaza yapıp ölmesinden korkuyorum" demiş. Korkuyor ama bir yandan da alkol ve uyuşturucu ile başı dertte olan henüz 20 yaşındaki kızının sahip olduğu şöhret ve parayı da su gibi harcıyor. Kızı ile gece kulüplerinde sabahlara kadar içiyor, eğleniyor, masaların üzerinde dans ediyor ve "Amerikan rüyasını yaşıyorum" diyor. Hollywood'un gözalıcı boş hayatını yaşamayı, ruh sağlığı gittikçe kötüleşen kızını korumaya tercih ediyor. Gerçekten, gittikçe ucuzlaşan ve döküntüleşen magazin kültürümüzle çocuklar 'yaşam değerlerini' nereden alıyorlar hiç düşündünüz mü? Uzmanlar; ortaokul çağındaki kızların, mini etek ve göbeği açıkta bırakan bluzları erkeklerin ilgisini çekmek değil, tam tersi ait olabilmek ve diğer kızlardan farklı olmamak için giydiklerini düşünüyor.

DEĞİŞMENİZE GEREK YOK Kİ!
Genç kızlığımı düşünüyorum da... Kabul edilmek ve beğenilmek o kadar mühimdi ki o zamanlar. Gittiğim gece kulüplerinde; genç kızlar yoğun makyajları, seksi giysileri ve topuklu ayakkabıları ile ilgi çekerken, ben küçük kız kardeşleri gibi duruyordum. O ortamın popüler bir parçası olabilmek için onlardan birisi gibi görünmeye çalışmak, kolay yol gibi görünüyordu. Çok baskı hissettim... Kendimi yetersiz ve depresif hissettim. Hislerim boğazıma bir yumruk gibi takılıyordu ama yine de başkalarını taklit etmemeyi becerebildim. Hissettiklerini dile getirmek isteyen, ama nasıl ifade edeceğini bilemeyen genç okurlarıma sesleniyorum bu hafta. Bana yazdığınız e-mail'lerden sizlere ulaşabildiğimi biliyorum ve şunun altını bir kez daha çizmek istiyorum: Ait olmak için değişmenize gerek yok! Özgüveninizi, kabul edilme ihtiyacı üzerine kurduğunuzda; bunu koruyabilmek için çok ama çok enerji sarf edersiniz. Onun yerine, olabileceğiniz en iyi kendiniz olmaya çalışın. Bu, size başka hiçbir şekilde sahip olamayacağınız iç güveni verir. Nasıl göründüğünüz ilk başta insanların ilgisini çekebilir ama onları asıl, potansiyeliniz ve enerjinizle etkilersiniz.