kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Muğla'nın Bodrum ilçesinde barlar sokağı olarak bilinen Cumhuriyet Cadde'sinde esnaf satışların düşük olduğunu belirterek, ''her şey dahil'' sisteminin kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Bodrum'da turizm sezonu

29.05.2007
Bodrum Çarşı Esnafı Derneği (BOÇED) Başkanı Duran Öztürk, Bodrum çarşısında satışlarda geçen yıla göre yüzde 50 oranında azalma olduğunu belirterek, ''Satışların artırılması için her şey dahil sisteminin kaldırılması ve nitelikli turist sayısının artırılması gerekiyor'' dedi.

Öztürk, turist sayısında geçen yıla göre artış olduğunu belirtti. Turist sayısındaki artışa rağmen, esnafın satışlarında düşüş olduğunu kaydeden Öztürk, şunları söyledi:
''Bodrum çarşısında satışlarda geçen yıla göre yüzde 50 oranında azalma var. Dışarıdan baktığınız zaman çok sayıda turisti çarşıda gezerken görebiliyorsunuz ancak bu turistler alışveriş yapmıyor. Bazıları ise alışveriş sırasında çok fazla pazarlık yapıyor. Bazı işletmelerin satış oranlarında yüzde 100'e varan azalma oldu. Geçtiğimiz yıllarda turistler kişi başı yaklaşık bin dolar harcıyordu, şimdi bu rakam 600 dolarlara kadar düştü.''

Esnafın zor şartlarda hizmet verdiğini, bazı önlemler alınması gerektiğini ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Satışların artırılması için her şey dahil sisteminin kaldırılması ve nitelikli turist sayısının artırılması gerekiyor. Bodrum'da büyük hiper marketler açıldı. Bu durum çarşı esnafını olumsuz yönde etkiledi. Acenteler kaliteli turistleri büyük alışveriş merkezlerine götürüyorlar. Eğer önlem alınmazsa esnaf yakında çeklerini ve senetlerini ödeyemez hale gelecek. Esnaf zaten çok yüksek rakamlarda kira bedelleri ödüyor. Turizm sezonunun birkaç ay ile sınırlı olduğunu düşünürsek esnafı kötü günler bekliyor.''

Bodrum'un barlar sokağı olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde esnaf, satışların düşük olduğunu belirterek, ''her şey dahil'' sisteminin kendilerini zor durumda bıraktığını söyledi. Cumhuriyet Caddesi esnafından Ekrem Devrim, büyük otellerde hediyelik eşyaya kadar her şeyin satıldığını, bu nedenle turistlerin çarşıdan alışveriş yapmadığını kaydetti.

Rehberlerin, turistleri komisyon karşılığı anlaştıkları büyük alış veriş merkezlerine götürdüğünü öne süren Devrim, ''Çeklerimizi senetlerimizi ödeyemez hale geldik. İflasın eşiğindeyiz'' dedi. Bazı esnaf ise turistlerin hanutçular tarafından rahatsız edilmesinin de satışları olumsuz yönde etkilediğini söyledi.