kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

DP çatladı

Osman AYDOĞAN- Uğur BECERİKLİ/ANKARA
Mumcu, Ağar ile iplerin koptuğu mesajını verdi. "Kapatın gelin havası bizi rencide eder" diyen Mumcu'nun çıkışının ardında malvarlığı kavgası var..
Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu, DP'ye katılım kararının alınacağı kongre öncesinde dün sürpriz bir çıkış yaptı. "DYP kamuoyuna deklare edilen ilkelere uygun hareket etmiyor" diyen Mumcu "Kapatın gelin havası bizi rencide eder. Eşit temsile ilişkin sürecin ne zaman gerçekleşeceği açıklanmalıdır" sözleri ile DP lideri Mehmet Ağar'la iplerin kopma noktasına geldiği mesajını verdi. Ağar'ın bugün yanıt vermesi bekleniyor. Mumcu'nun bu çıkışının ardındaki temel nedenlerden birinin malvarlığı çatlağı olduğu belirtiliyor. Anavatan kanadı partinin 88 taşınmazıyla ilgili olarak "DP'ye katılırsak malvarlığımıza Hazine el koyar. Bu nedenle önce YDP'ye devredelim, sonra kongreyle DP'ye bırakalım, diyoruz. DP buna sıcak bakmıyor" diyor.

İSYAN BAYRAĞI
DP adını alan DYP'nin Mumcu ve Ağar tarafından imzalanan deklarasyondaki yükümlülüklerini yerine getirmemesi Anavatan cephesini isyan ettirdi. Bugün kongresini yaparak kendisini kapatmayı ve DP'ye katılmayı planlayan Anavatan Partisi'nin Genel Başkanı Erkan Mumcu, gün boyu kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptı. DP kanadından talep edilen hiçbir konuda olumlu yaklaşım gelmemesi ve imzalanan deklarasyon konusunda ileri adım atılmaması üzerine bir televizyon kanalına çıkan Mumcu, merkez sağın birleşmesine yönelik projenin suya düşebileceğinin işaretini verdi. Mumcu, "Kapatın gelin anlayışı bizi rencide eder. DP bize taahhüt ettiği gibi davranmıyor" diyerek Ağar'a bugüne kadar süre verdi. Mumcu "Şu ana kadar ihmal edilmiş yükümlülüklerin önümüzdeki zaman diliminde nasıl yerine getirilebileceği şeklinde net bir tablo oluşur ve yolumuzda yürürüz. Olmazsa da yapılacak bir şey yok. Herkes birbirine başarılar diler"dedi. Anavatan, DP'nin tüm karar organlarında eşit temsil olanağı tanınması başta olmak üzere birleşmeye ilişkin atılması gereken adımlar konusunda DP'den kamuoyuna taahhüt beklediği açıkladı. Krizi çözmek isteyen kurmaylar iki parti arasında mekik dokudu.

MAL VARLIĞI KAVGASI
İki parti arasındaki ilişkileri geren diğer bir konu da Anavatan'ın genel merkez binası da dahil 88 gayrimenkulden oluşan trilyonluk malvarlığının garanti altına alınmak istenmesi. Anavatan cephesinde, malvarlığının Hazine'ye geçmemesi için önlem aranıyor. DYP ise, son anda çıkarılan "malvarlığı" sorununu "güvensizlik" olarak görüyor. Anavatan'da, bugün kongrede partinin fesih kararı çıkması durumunda, 1983'ten buyana sahip olunan ve değeri şimdi trilyonlarla ifade edilen malvarlığının hazineye kalacağı endişesi yaşanıyor. Bu nedenle malvarlığının, 'güvence' için yedek olarak kurulan Yeni Demokrat Parti (YDP) bünyesinde tutulması görüşü dile getiriliyor. Bu görüşü savunan Anavatanlılara göre, sorun yaşanması durumunda siyasete YDP çatısı altında devam edilecek. Anavatan'da toplam 57 tapu bulunuyor. Bazılarının parçalı tapu olması nedeniyle gayrimenkul sayısı 88'e yükseliyor. Anavatan'ın özellikle Ankara Balgat'taki Genel Merkez binası ile İstanbul Beyoğlu'ndaki 2 binasının büyük maddi değer taşıdığı biliniyor. Değeri milyon dolarlarla ifade edilen gayrimenkulün Hazine'ye devredilmesi riskini ortadan kaldırmak için çare arayan Anavatan yönetimi son olarak MKYK toplantısında malların YDP'ye devredilmesini tartıştı. Ancak, kesin bir karara varılamadı. Anavatanlılar, ayrıca birleşmenin Genel İdare Kurulu kararı yerine 17 Haziran'da yapılacak DP büyük kongresinde olmasını istiyor. Buna karşın DYP tarafı, DP büyük kongresinin 22 Temmuz sonrasına bırakılmasında ısrar ediyor.

İSTEKLER LİSTESİ
Anavatan adına Oltan Sungurlu, Mehmet Keçeciler ve Salih Uzun DP'yi ziyaret etti. Edinilen bilgilere göre görüşmede Anavatan şu talepleri iletti:

* Eş zamanlı kongreden vazgeçildi ama DP'nin en yetkili organı olacak ve Anavatan kökenlilerin de içinde yer alacağı GİK'in seçileceği kongre tarihi hala belli değil.

* İki partinin eşit temsili üzerinde anlaşılmıştı. Bununla ilgili somut adımlar atılmalı.

* DP'nin kongre takvimi açık ve net biçimde kamuoyuna duyurulmalı.