kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Polise süper yetkiler

Yeni Haber
Polisin yetkilerini artırılmasıyla ilgili tasarı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

TBMM Genel Kurulu'nda, polisin yetkilerini artıran teklif yasalaştı. Yasayla polis kişileri ve araçları bir suç veya kabahatin işlenmesini önlemek ya da topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda değişiklik öngören" kanun teklifi yasalaştı.

Teklifte yapılan değişilikle eğitim ve öğretim kurumlarında polis ve jandarmanın "idarecilerin talebi" olmadan önleme araması yapmasının önüne geçildi.

DURDURMA BELGESİ İSTENEBİLECEK

Yaklaşık 30 milyon kişinin parmak izinin alınmasını sağlayacak olan ve bu nedenle "fişleme yasası" eleştirileriyle karşılanan yasa teklifinde yapılan değişiklikle "Polisin kimlik sorgulaması süresince vatandaşı ve aracını bekletebileceğine" ilişkin düzenleme, tekliften çıkarıldı. Ayrıca keyfi durdurmaları önlemek için vatandaşa talepte bulunması halinde hangi amaçla tutulduğuna ve süresine dair bir belge verilmesi hükmü eklendi.
Üniversitelerin kendi imkanlarıyla önlemesi mümkün görülmeyen olayların çıkması ihtimali karşısında "rektör veya dekanın yardım talepleri olmadan" da yüksek öğretim kurumlarının içinde, bunların yakın çevresi ile giriş ve çıkışlarında önleme araması yapılabilmesi şeklinde Adalet Komisyonu'nda yapılan düzenlemeden vazgeçildi. Böylece polis bu kurumlarda rektör, dekan veya bağlı kuruluş yetkililerinin yardım talepleri halinde, önleme araması yapabilecek.

KONUTLARDA ARAMA YOK

Yerleşim yerlerinin giriş ve çıkışlarında önleme araması yapılması tekliften çıkarıldı.
Yeni düzenlemeye göre, konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan işyerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapılamayacak. Ayrıca polisin, tehlikenin önlenmesi veya bertaraf edilmesi amacıyla güvenliğini sağladığı bina ve tesislere gelenlerin üstünde ve araçlarında önleme araması yapabilmesine ilişkin hükümde de değişiklik yapılarak, "Unvan, sıfat veya görevlerine, diğer kanunlarla kendilerine tanınan istisnalara" ifadesi çıkarıldı. Böylece hakim, savcı ve avukatların üstünün aranmasını sağlayacak düzenlemeden vazgeçilmiş oldu.


AKP tarafından hazırlanan ve polise "süper" yetkiler getiren yasa teklifinin TBMM Genel Kurul'da ki görüşmeleri sırasında CHP'liler, değişiklikle jandarmanın yetkilerinin elinden alındığı iddiasında bulundular.

TBMM Genel Kurulunda, AKP tarafından verilen, "Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda değişiklik öngören" polise yeni yetkiler getiren yasa teklifi görüşmeleri sırasında söz alan CHP'li milletvekilleri, teklifinin asıl amacının jandarma yetkilerinin kısıtlanmasına yönelik olduğu iddialarını dile getirdiler.

HUKUK DEVLETİ 1-0 KAYBETTİ

CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu, Adalet Komisyonu'nda yaptığı teklifle ilgili görüşlerini Genel Kurul'da yineledi. Çorbacıoğlu, "Hukuk devletinin, polis devleti karşısında maçı 1-0 kaybettiğini söylemiştim. Umarım Genel Kurulda hukuk devleti kaybetmez. Hukuk devletinin kaybetmesi demek, Türkiye'nin kaybetmesi demek" dedi.

AMAÇ TARİKAT YURTLARINA KİMSE DAKUNMASIN

CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık'ta yaptığı konuşmada, jandarmanın elindeki yetkilerin tırpanlanması için büyük mücadele verildiğini iddia etti. Küçükaşık, "Hükümetin, jandarmanın yolsuzlukları takip etmesinden rahatsızlık duyuyor.Düzenlemeyle, öğrenci yurtlarında polis veya jandarmanın arama yapma yetkisi kaldırılıyor.Amacınız terör, güvenlik değil. Amacınız, izinsiz açılan tarikat kurs ve yurtlarına, 'kimse dokunmasın' demek. Amacınız bu. Bu, ne demek? İzinsiz yurt, kamp kuran adam, 'arama yapın' mı diyecek?" diye konuştu.

Jandarmanın yetkilerinin kısıtlandığı iddiasına tepki gösteren AKP'li Selami Uzun, "Nerede jandarmanın yetkisini kaldırıyoruz? Polisin yetkili olduğu her maddede, jandarma da yetkili. Nereden çıkarıyorsunuz bunu. Böyle şey olur mu? Dikkatli konuşmakta fayda var" diye CHP'li üyeleri uyardı.

POLİSLER FETHULLAH İLE EL ELE

CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü,hazırlanan teklifle polis devletine doğru gidildiğini öne sürerek, "İşte polis devletine giden yol böyle oluyor.

ANKA