kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kapadokya bölgesinin en büyük yer altı şehri

29.05.2007
İç Anadolu Bölgesi'ndeki en büyük yer altı şehri olduğu belirtilen, 8 katlı Çukurören Yer Altı Şehri'ni turizme kazandırmak için çalışmalar başladı...
Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Gülpınar beldesinin Belediye Başkanı Nizamettin Uğur, Gülpınar sınırlarında bulunan yer altı şehrinin tarihinin çok eskilere dayandığını söyledi. Uğur, Çukurören yer altı şehrinin yayıldığı alan itibariyle Kapadokya bölgesinin en büyük yer altı şehri olduğunu bildirdi. Yapılan araştırmalara göre yer altı şehrinin 8 kattan oluştuğunu ifade eden Uğur, şunları kaydetti:

''Yer altı şehrinin 3. ve 4. katında yer altı sularının geçtiği belirtiliyor. Henüz o noktaya ulaşamadığımız için göremedik. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar ile yer altı şehrinin sadece 2. katına kadar inilebildi. Bu katta kilise, şırahane, erzak depoları, yaşam mekanları ve su kuyuları bulunuyor. Alt katlara ulaşılabilmesi için çalışmalar hızlı bir şekilde sürüyor.''

Çukurören Yer Altı Şehri'nin temizleme ve turizme açma çalışmalarına Gülağaç Kaymakamlığı ve Gülpınar Belediye Başkanlığının ortaklaşa çalışmaları ile havaların ısınmasıyla tekrar başlandığını vurgulayan Uğur, Aksaray İl Genel Meclisince yer altı şehrinin temizleme çalışmalarında kullanılmak üzere ilk etapta 20 bin YTL'lik ödenek ayrıldığını söyledi.

İl Genel Meclis üyelerinin yer altı şehrini gezdiğini ve bölgeye hayran kaldıklarını vurgulayan Uğur, ''Şehrin Aksaray turizmine çok katkı sağlayacağı görüşüne vardılar. Bu yüzden ilave ödenek çıkarılması için çalışacaklarını söylediler'' dedi. 8 katlı yer altı şehrinin bütün katlarının temizlenip turizme kazandırılması durumunda beldelerine turist akını olacağını ifade eden Uğur, yetkililerden şehrin hızlı bir şekilde turizme kazandırılması konusunda desteklerini beklediklerini sözlerine ekledi.