kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çifte sandık yarışı

Zübeyde YALÇIN
Anayasa değişikliğini büyük bir hızla Köşk'e tekrar gönderen AKP, referandum süresini 45 güne indiren teklifi Meclis'e verdi. Teklife CHP ve Anavatan karşı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Çifte sandık yarışı
Cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin Anayasa değişiklik paketi Meclis'ten geçti ama tartışma bitmedi. AK Parti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in düzenlemeyi referanduma sunması halinde 22 Temmuz'da iki sandığın konulması için hazırladığı teklifin hızla Meclis'te görüşülmesini sağladı. Ancak, AKP'nin tüm çabalarına karşın referandum sandığının 22 Temmuz'a yetiştirilmesi zor görünüyor. Sezer, bu yasayı veto ederse, 22 Temmuz'da çifte sandık konulması için 45 gün yerine sadece 17 gün kalacak. AK Parti dün sabah saatlerinde 120 gün olan referandum süresini 45 güne indiren, yasa teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Teklif, yurt dışında yaşayan vatandaşların seçimlere 10 gün kala gümrük kapılarında oy kullanmaya başlamasını da düzenliyor. Teklifin Anayasa Komisyonu'nda 48 saat geçmeden görüşülmesi için Genel Kurul'dan karar çıkaran AKP, Anavatan Partisinin 'bizi kandırdınız, böyle bir teklif getirmeme sözü vermiştiniz' demesine karşın komisyondan da geçirdi. Teklifin bugün de Genel Kurul'a getirilip yasalaştırılması hedefleniyor. Erdoğan da grup toplantısında teklifin çıkartılması konusundaki kararlılıklarını ortaya koydu. Anayasa değiklikleriyle ilgili kanunun görüşülmesinde birilerinin, "Artık iş bitti, parlamento son günlerini son saatlerini yaşıyor. Bu nedenle 350-352 biraraya gelmez, bağımsızlar, muhalefet kesinlikle gelmez" dediğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Ama sizin duruşunuz 366 ila 375 arasında bir tabloyu ortaya çıkardı. 'Efendim, şimdi ne olacak?' Şimdi olması gereken olacak. Bizde, edebiyatta, hocam şöyle derdi, 'oğlum, olacak olan olur.' Şimdi de olan olacak."

UYGULANIR MI?
Anayasanın 67. maddesi "seçim kanunlarında yapılan değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz" hükmünü içeriyor. Referandum süresinin kısaltılmasının da bu kapsamda ele alınması gerektiği ve cumhurbaşkanlığı referandumunda uygulanamayacağı tartışılıyor. Anavatan Partisi ve CHP de aynı görüşü savunuyor. AK Parti ise yasa teklifinin gerekçesinde bu tezleri çürütmeye çalıştı. Gerekçede şöyle denildi: "Burada bir seçim sürecinde olduğu gibi önseçim, aday tespiti, itiraz süreleri gibi zaman alan süreler, işin doğası gereği yoktur. Ayrıca Temmuz 2007 tarihinde yapılacak olan milletvekili genel seçimleri nedeniyle sandık seçmen listeleri güncelleştirilmesi yapılmış, sandık kurulları oluşturulmuş, seçim konusundaki tüm hazırlıklar tamamlanmış bulunmaktadır. Bundan dolayı da bir zaman kaybı olmayacaktır. Yapılacak olan bu halkoylamasında 120 günlük süreye ihtiyaç duyulmadığı açıktır."