kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hedef tahtasına artık Barzani de girdi

Ceyda KARAASLAN - İSTANBUL
"Kuzey Irak'ta Barzani ile de bir şeyler olacak mı" sorusunu gündeme getiren Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt "Operasyonla ilgili söyleyeceğimizi söyledik. Ayrıca bir yazılı talebimize gerek yok" dedi..
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Stratejik Araştırma ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanlığı'nca Harp Akademileri'nde düzenlenen güvenlik sempozyumunda Kuzey Irak'taki Kürt lider Mesud Barzani'ye de kritik mesaj verdi. Orgeneral Büyükanıt, sınır ötesi operasyon sorularına verdiği yanıtta, Barzani'nin silahlı kuvvetler gözündeki yerini de açıkça ortaya koydu. Genelkurmay Başkanı, "İçeri girip sadece PKK ile mi mücadele edeceğiz, yoksa Barzani'yle de bir şey olacak mı?" dedi. Büyükanıt, aynı konu üzerinde değerlendirmelerde bulunurken ABD'nin pozisyonuyla ilgili de, endişelerini kayda geçirdi ve "Bir de ABD var ortada" diye konuştu. Büyükanıt'ın sempozyumda verdiği mesajlar şöyle:

* YAZILI TALİMAT GEREKLİ: 12 Nisan'da bütün dünyaya söyledim. Bir harekât gerekir. Ama her harekâtın bir politik amacı olmalıdır. Politik direktif verilirse asker bu hedefi nasıl, ne kadar kuvvetle elde edeceğini hesaplar. Yazılı bir talep vermem. Ne talep edeceğiz biz? Biz asker olarak hazırız. İçeri girip sadece PKK ile mi mücadele edeceğiz, yoksa Barzani ile de bir şeyler yapacak mıyız? Orada PKK var, Barzani var, bir de ortada ABD var. Hedef ne olacak? Bunlar sözlü olmaz. Önüme yazılı talimat gelmeli.

* PKK FAŞİST: Etnik yapı üzerine siyasi bir söylem yüklenirse, ırkçı bir yapıya dönüşür ve eğer bu etnik yapı emeline silah zoruyla ulaşmak isterse, etnik milliyetçilik terör örgütü haline gelir. Türkiye'nin bugün karşı karşıya olduğu etnik milliyetçi faşist terör örgütü PKK, bu yapıdadır.

* BOMBALAR MARKETTEN Mİ?: Müttefikimiz ülkeler arasında PKK terörüne destek verenler de vardır. Güneş balçıkla sıvanmaz. Türkiye'de teröristler patlayıcılar kullanıyor. 'Topuk koparan' olarak isimlendirilen mayınlar, cinayetlerde kullanılan C4, A3, A4 ve benzeri patlayıcılar herhalde süpermarketlerden alınmıyor. Terörü kullanan ülkeler bumerang etkisiyle kendilerine de zarar verir. Türkiye'nin bütünlüğü, demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti olma özelliğini tehdit eden terörle mücadelede bizi asıl üzen husus, bu terörist hareketlerin bize karşı insan hakları dersi vermeye çalışan bazı ülkeler tarafından da desteklenmesi olmuştur. Bazı dış kaynaklı kuruluşlar terörist hakları derneğine dönüşmüş durumda. Müttefiklerin bir kısmı terör tanımından sadece radikal din sömürüsünden kaynaklanan terörü kastediyor. Oysa terörün tek tanımı bu değildir. Terör aynı zamanda, ayrılıkçı, milliyetçi, akımlardan da beslenmektedir.

* DESTEK SAĞLAYAN DA TERÖRİST: Yalnız saldırıları gerçekleştirenler değil, teröristlere mali, lojistik ve propaganda desteği sağlayanların da terörist olarak kabul edilmesi kaçınılmazdır.

* ANAYASA PAKETİ POLİTİKA İŞİ: Anayasa paketi anayasal bir süreçtir. Tamamen politikanın işidir. Değerlendirmemiz de olabilir ama bu aşamada doğru olmaz.

* BİNGÖL'DEKİ SİLAH DOLU İRAN TRENİ: Sınırdan mühürlü geliyor. Konşimentoda ne yazıyorsa ona güveniyoruz. Bir bavul arandı, Kanas silahı rapor edilmedi. Soruşturma sürüyor. Yasadışı bir şeyler var. Şimdi bir vagon dağıldı ve silahlar ortaya çıktı.

* KARANLIK SAVAŞ: 2003 yılında meydana gelen 14 savaş içinde iki tarafın da devlet olduğu tek savaş Irak-ABD savaşıdır. Yeni dönemde savaşan aktörler de değişti. Acaba, soğuk savaş yerini karanlık savaşlara mı bıraktı? Karanlık savaş kavramı içine çok aktör ve etken yerleştirilebilir. Londra borsasında manipülasyonlar yapılıyor. Ülkede bir günde 10 milyar dolar gidiyor. Bu da savaşın bir çeşididir.