kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Wilson: "Üçlü işbirliği PKK sorununu sonsuza dek çözebilir"

Yeni Haber
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, PKK'ya karşı ABD, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliği ile PKK sorununun sonsuza dek çözülebileceğini belirtti. Son birkaç ay içerisinde atılabilecek adımlar konusunda özellikle Türkiye ve Irak'ın üzerinde anlaşabileceği bir paket konusunda çalıştıkları belirten Wilson "Bu, umduğumuzdan biraz daha zor oldu ama istediğimiz amaca yakında ulaşabileceğimizi umit ediyorum" dedi.

Ross Wilson, NTV'nin PKK'ya karşı işbirliği ve olası bir sınır ötesi operasyona ilişkin sorularını yanıtlarken PKK ile mücadele konusundaki işbirliğinin sonuçlarından kendisinin de memnun olmadığını kamuoyuna açıkladığını anımsatan Wilson, "ABD, PKK'nın Kuzey Irak'taki üslerine karşı neden bir şey yapamıyor" sorusu üzerine de ABD'nin Irak'taki çabalarının Irak hükümetinin ayakta durmasının ve Bağdat'ın güvenliğinin sağlanmasında yoğunlaştığını belirtti.

Irak'ın sınırlarının bütünlüğünü ve ülkenin egemenliğini zayıflatabilecek eylemlerine karşı uyarıda bulunduklarını kaydeden Wilson, şunları söyledi:
"Türkiye'nin ilgili yetkilileri, bu ülkenin halkını PKK'ya ve başka bir terörist gruplara karşı korumak için buradan gerekli sonuçları çıkartması gerekir. Biz, bunu yapmanın yolunun işbirliğinden geçtiğini düşünüyoruz. ABD, Türkiye ve ülkesinin kontrolünü sağlamaya çalışan bir Irak hükümetinin bu şekilde çalışması ile PKK sorunu sonsuza dek çözülebilir."

ABD Büyükelçisi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani'ye yönelik eleştirileri de anımsatılarak üçlü işbirliğinin sonuç verip vermeyeceğine ilişkin soru karşısında, konuştuğu TC Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay yetkililerinin Irak merkezi hükümeti ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

KUZEY IRAK YETKİLİLERİ İLE DİYALOGU DESTEKLİYORUZ

Barzani ve Kuzey Irak'taki yöneticileri ile görüşmeye ilişkin kaygılarını anladığını kaydeden Ross Wilson, "Kuzey Irak yetkilileri ile diyaloğun kurulmasını uzun bir zamandan beri destekliyoruz ama bunun ülkeden sorumlu olan Bağdat'taki yetkilileri ile diyalog kurmanın bir alternatifi veya onun yerine alacak bir şey değildir" dedi.

BİR PAKET ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

ABD, Türkiye ve Irak'dan oluşan üçlü mekanizmadan sonuç alınabileceği inancını da vurgulayan Wilson, "Son birkaç ay içerisinde atılabilecek adımlar konusunda özellikle Türkiye ve Irak'ın üzerinde anlaşabileceği bir paket üzerinde çalışıyoruz. Bu umduğumuzdan biraz daha zor oldu ama istediğimiz amaca yakında ulaşabileceğimizi umit ediyorum" şeklinde konuştu.

"PKK'ya karşı ortaklaşa yürütülecek veya başka bir tür operasyon olasılığını görüyor musunuz" yolundaki bir soru üzerine Wilson, bu konuda spekülasyon yapmak istemediğini belirterek şöyle devam etti:

PKK TERÖRÜ BERTARAF EDİLMELİ

"Kuzey Irak'ın, Türkiye'ye saldırıların düzenlendiği yer olmaktan çıkarılması konusunda Türkiye ile çalışmanın önemine inanıyoruz. Yine Türkiye'deki PKK terörünün bertaraf etmenin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Hedef budur."

Tehdidin ortadan kaldırılmasının önemine vurgu yapan Wilson, "Biz de hükümet olarak, bunu mümkün olunca etkili bir biçimde yapmaya kararlıyız" sözlerine ekledi.

F-16'LAR, TÜRKİYE'NİN FAALİYETLERİNİ GÖZETLEMİYORDU

Büyükelçi Wilson, Türkiye'de rahatsızlık yaratan iki ABD'li F-16'nın Türk hava sahasını dört dakika ihlal etmesi sorununa ilişkin olarak da bu ihlalin istemeden olduğunu belirterek "Pilot hatası. Türkiye'nin faaliyetlerinin gözetilmesi söz konusu değil" şeklinde konuştu.

Buna karşın "Bizim hava sahası ihlal edilse, bizi de rahatsız ederdi ve bundan sorumlu hükümete gerekli şikayeti yapardık. Türk hükümeti de bunu yaptı ve ben de rahatsız olmadım" diyen Wilson, soruşturmanın sürdüğünü ve yeniden tekrarlanmaması için elinden geleni yapacaklarını söyledi.

TÜRK YETKİLİLERİNDEN ÖZÜR DİLEDİK

Pilotun sınırın tam olarak nerede olduğu konusunda hata yaptığını tespit edildiğini anlatan Wilson, ABD'li pilotlarına bir süre uçuş yasağının getirildiği haberlerine dikkat çekilmesi üzerine "Bende böyle bir bilgi yok" karşılığını verdi.

Ross Wilson, bu meselenin kendileri açısından kapanıp kapanmadığına Türk otoritelerinin karar vereceğini belirtirken de "Bizim için mesele bitmiştir" dedi. Bir pilot hatası olduğunu yineleyen Wilson "Türk yetkililerinden özür diledik" dedi.

AA