kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

CHP Anayasa Mahkemesi yolunda

Yeni Haber
CHP Anayasa değişikliği paketini Anayasa Mahkemesi gündemine taşıyacak.

Haftasonunda da paket üzerindeki incelemelerini sürdürecek olan CHP'lilerin Pazartesi ya da Salı günü başvuru yapması bekleniyor.


CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, Anayasa değişikliği paketinin görüşmelerinde gizlilik ihlali başta olmak üzere pek çok usul hatası yapıldığını belirterek "cumhuriyet tarihinde örneği görülmemiş çirkinlikler yaşandı" dedi. Anayasa Mahkemesi'ne paketle ilgili kapsamlı bir başvuru yapacaklarını söyleyen Topuz, paketin tümünün iptalini isteyeceklerini söyledi. Ali Topuz, Meclis gündemindeki referandum yasa teklifiyle ilgili de şimdiden Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarının işaretini verdi. AKP'ye sert eleştirilerde bulunan Topuz, "Yeter artık parlamento ile oynamayın, hukuka karşı koymayın, toplumun huzurunu bozmayın, gerginlik yaratmayın, sandığa giden yolda bir takım mayınlar döşemeyin" diye seslendi. Topuz, AKP'yi Meclis anarşisi yaratmakla da suçladı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Anayasa değişikliği paketi ve referandum süresini kısaltan yasa teklifi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Cumhuriyet tarihinin en yoğun, en hızlı gelişmelerinin olduğu bir dönemi yaşadıklarını kaydeden Topuz, paketle ilgili ortaya bir Meclis iradesi çıktığını ancak bazı hatalar yapıldığını söyledi. Meclis'teki ikinci tur oylamalar sırasında gizlilik ilkesinin açıkça ihlal edildiğini kaydeden Topuz, milletvekillerinin bir kısmının özgür iradeleriyle oy kullanamadığını gördüklerini bildirdi. Anayasa Komisyonu Başkanı'nın bile kendisine yakın bir milletvekiline baskı yaptığını söyleyen Topuz, "Cumhuriyet tarihinde örneği görülmemiş çirkinlikler yaşandı. Yaşananlar AKP'nin giderayak nelere tevessül edebileceğinin göstergesi. AKP'nin son çırpınışları olarak Meclis tarihinde yerini aldı" diye konuştu. İkinci tur oylamalarda paketin 1. maddesiyle ilgili Anayasa'nın 175'nci maddesine rağmen 367 sağlanamadığı halde, kabul edilmiş bir madde gibi işlem yapıldığını ifade eden Topuz, oylamalarda pek çok kural ve içtüzük hatası işlendiğini söyledi.

BAŞVURU PAZARTESİ YA DA SALI


Haftasonunda oylamalara ilişkin incelemelerinin süreceğini kaydeden Ali Topuz, Pazartesi ya da Salı günü Anayasa Paketinin tümüyle ilgili iptali öngören kapsamlı bir başvuru yapacaklarını bildirdi. Topuz, "inanıyoruz ki Anayasa Mahkemesi başvurumuzu en iyi şekilde değerlendirecektir. Talebimizin haklı olduğunu düşünüyoruz ancak karar Yüce Mahkeme'nin olacaktır. Biz Başbakan ve AKP'nin yaptığı gibi istediğimiz yönde karar çıkmadığında hakarete başvuran bir parti değiliz. Terbiye hudutları içinde Yüce Mahkeme'nin vereceği kararı kabul edeceğiz" dedi.

REFERANDUMA DA ANAYASA MAHKEMESİ YOLU GÖRÜNÜYOR

Topuz, basın toplantısında, AKP'nin grup önerisi olarak getirdiği referandum süresini kısaltan yasa teklifiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu. AKP'nin 48 saat görüşülmeden teklifin Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini istediğini hatırlatan Topuz, ancak teklif yasalaşsa bile Anayasa'nın 67'nci maddesine göre 1 yıldan önce uygulanamayacağına dikkat çekti. Anayasa'nın 67'nci maddesinin seçim öncesi siyasi iktidarı bulunduran siyasi partilerin kendi çıkarları için yasa çıkarmasını engellemek üzere getirildiğini kaydeden Topuz, "AKP'nin yaptığı seçimden ümidini kesen bir siyasi partinin son çırpınışlarını gösteriyor. Böyle bir konuyu başarırlarsa 22 Temmuz seçimlerinin propaganda döneminde, bu ülkeye faturalarını gündeme getirmemizi engelleyebileceklerini sanıyorlar" diye konuştu. Konunun cumhurbaşkanını halkın seçmesi sorunu olmadığını, sistem tartışması olduğunu belirten Topuz, CHP'nin konunun her boyutuyla tartışılmasını istediğini ve yasama görevi devam eden bir Meclis'te bu düzenlemelerin yapılmasından yana olduğunu kaydetti. Topuz, referandum yasasını da Meclis'ten çıkması halinde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

AKP'YE ÇAĞRI: YETER ARTIK


Topuz, konuşmasında AKP'ye de çağrıda bulundu. AKP'ye "Yeter artık, parlamento ile oynamayın, hukuka karşı koymayın, huzuru bozmayın, gerginlik yaratmaya devam etmeyin.Sandığa giden yolda bir takım mayınlar döşemeyin" diye seslenen Topuz, parti yöneticilerine gerginliğe son vermeleri çağrısında da bulundu.

MECLİS ANARŞİSİ YARATIYORLAR

Anayasa değişikliği sırasında ciddi usul hataları yapıldığını ifade eden Topuz, bunların parlamento tarihine kötü gelenekler olarak yerleşmesini istemedikleri için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi. AKP'nin son dönemde uyguladığı politikalar nedeniyle her gün yeni bir sürprizle karşı karşıya kaldıklarını belirten Ali Topuz, AKP'yi "Meclis anarşisi" yaratmakla suçladı. Son derece tehlikeli bir süreçten geçildiğini savunan Topuz, "AKP mağlubiyetini gizlemek için toplumda, Meclis'te anarşi yaratıyor" dedi.

(ANKA)