kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dr. Niu Qui

Amaç, kanserli hücreye harakiri

ESRA TÜZÜN
Çin'de bu tedaviyi Türk hastalara uygulayan doktorlardan Niu Qui, dizinin son gününde sizlerden gelen sorulara tek tek yanıt verdi..
Deri, akciğer, mide, kolon, göğüs, mesane, baş-boyun, yemek borusu gibi, insanlarda en sık görülen kanserlerde p53 geninin yapısal bozukluklarının yüzde 30-70 arasında değiştiğinin belirlendiğini söyleyen Çinli doktor Qui, "Bu gen, bozuk hücrenin kendi kendini öldürmesini yani harakiri yapmasını sağlıyor. Çünkü bu hücreler kendi kendini öldüremediği zaman kansere neden oluyor" dedi.

* p53 geni kanseri nasıl engelliyor?
Basitçe ifade etmek gerekirse, normal çalışan bir insan hücresinin kanserli hücreye dönüşmesinin en önemli sebeplerinden biri hücrenin büyümesini sağlayan genlerdeki çalışma bozukluğu. Hücrenin çekirdeğinde bulunan genlerde oluşabilecek yapı bozuklukları kansere yol açabiliyor. Hücrenin normalden fazla çoğalarak büyümesini yani kanserleşmeyi önleyen en önemli gen ise p53 isimli tümör baskılayıcı gendir. Kanserlerde gen düzeyinde en sık rastlanan değişiklik ise p53 tümör baskılayıcı genin yapısı bozulduğunda karşımıza çıkar. Tümör baskılayıcı p53 geni kaybında vücutta tümör oluşur. Deri, akciğer, mide, kolon, göğüs, mesane, başboyun, yemek borusu gibi insanda en sık görülen kanserlerde p53 geninin yapısal bozukluklarının yüzde 30-70 arasında değiştiği belirlendi. p53 geni bozuk hücrenin kendi kendini öldürmesini harakiri yapmasını sağlıyor. Çünkü bu hücreler kendi kendini öldürmediği zaman kansere neden oluyor. Çin'de p53 geni laboratuarda yapay olarak üretilebiliyor. Virüsler yardımıyla dışardan ilaç gibi kanserli dokuya enjekte ediliyor. p53 geni kanserli hücreye direkt verildiği zaman genetik olarak bozulan yapı hücrenin ölümüne neden oluyor. Ya da diğer verilen ilaçlarla birlikte kanserli hücrenin ölümünü kolaylaştırıyor. Kanserli hücre öldürülüp, vücuda yayılması ve hastalığın ilerlemesi engelleniyor.

* Gen tedaviniz başarılı olmazsa hastalara orada klasik tedavi yöntemlerini uygulayıp Çin'de tedaviye devamını sağlıyor musunuz?
Hayır yurtdışından gelen hastalara uyguladığımız tedavi başarı olmazsa ülkelerine dönmelerini öneriyoruz hatta gönderiyoruz. Çünkü ülkelerinde de zaten bu tedavilere devam edebilirler.

* Tedavisi başarılı olan ve gen kürü biten hastaları sonra nasıl izliyorsunuz?
Tedavi kürleri bittikten sonra ülkelerine dönerken yanlarına buradaki tedaviye ilişkin tüm detayları içeren bir rapor veriyoruz. Tümörlerinin gelişimleri bu raporların eşliğinde ülkelerindeki doktorlar tarafından takip ediliyor. Eğer kanser yayılırsa bu durumda bizimle hastalar tekrar bağlantı kurabiliyor. Belki bir kez daha gelip yan kürlere katılıyorlar. Sık kontrol yapıp hastayı izlemek gerekiyor.

* Hastam çok ağır durumda Çin'e gelmekte zorlanabilir, ulaşım için özel bir tıbbi donanımınız var mı?
Bu tedavi bir mucize değil. Yurtdışından bize gelen hastalar genellikle son aşamada hastalar oluyor ancak bir hastanın kanser artık bütün vücuduna yayıldıysa ona bizim de yapacağımız bir şey olmayabilir. Hastanın önce raporlarını heyet olarak inceleyip bizim tedavimizden yararlanıp yararlanamayacağına karar veriyoruz. Gerçekten yolculuk da hastalar için zahmetli. Tüm bunları değerlendiriyoruz. Üstelik her kanser türüne bu tedavi etki etmiyor. 40'a yakın kanser türünde etkili ancak lösemi gibi kanser hastalarında kullanmıyoruz çünkü faydası olmuyor.

* Çin'e gitmek yerine kansere gen ilacını Türkiye'ye getirtip burada uygulanmasını sağlayamaz mıyım?
Onkoloğunuz kanalıyla böyle bir tedavi programı almak istiyorsanız olabilir. Zaten bizim amacımız bu tedavi protokülünün bütün dünyada kullanılabilir olması. Ancak bu ilaç şu anda yalnızca Çin'de onaylı. Türkiye'ye getirilmesinde yasal problemler olabileceğini düşünüyorum. Doktor kontrolü olmadan hastanın kendi kendine bu tedaviyi almasını ise hiç tavsiye etmem. Çünkü hasta bu ilacı kontrolsüz tek başına yapamaz.
Haberin fotoğrafları