kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ESRA TÜZÜN

Uyku ilacı içmek alkol almış gibi yorgun uyandırır

Uykusuz gecelere son vermek için alınan uyku ilaçları birkaç haftada bağımlılık yaptığından uykusuzluğa neden oluyor. Etkileri ertesi gün de devam ediyor ve performansı azaltıyor. İlaçlar, tıpkı alkol almış gibi sabah yorgun kalkmaya ve halsizliğin gün boyunca da sürmesine neden oluyor.
Türk Uyku Araştırmaları Derneği Başkanı ve Cerrahpaşa Uyku Bozuklukları Birimi Yöneticisi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaynak; sizlerden gelen soruları yanıtladı:

* Son zamanlarda uyku ilacı alıyorum ama pek de bir yararını göremedim. Uyku ilaçları iyi bir uyku sağlar mı?
Hastaların çoğu uyku bozuklukları birimine başvurduklarında daha önce uykusuzluk için birçok ilaç aldıklarını ve ilaca rağmen uyuyamadıklarını bildirirler. Başlangıçta hasta, derin bir uyku uyuyabildiği için ilaçtan çok memnundur. Ancak maalesef, bu mutluluk uzun sürmez ve hasta bir müddet sonra uyuyabilmek için ilacın dozunu artırır. Kısacası, uykusuz gecelerine döner. Bu dönemde ilaçlar kısa sürede etkisini kaybeder, hasta ilacı kestiğinde birkaç saatliğine bile uyuyamaz. Bu aşamada kullandığı ilaca karşı tolerans geliştirdiğinden aldığı doz yeterli gelmez, ancak ilacı da kesemez. Artık ilaca bağımlıdır!

* Uyku ilaçları ne kadar zamanda bağımlılık yaratır?
Uyku ilaçları; çoğunlukla birkaç haftayla birkaç ay gibi kısa bir sürede bağımlılık oluşturduklarından, uykusuzluğa sebep olurlar. Uyku ilaçlarının etkisini inceleyen çalışmalar; yalnızca uykuya dalma süresini kısaltan bu ilaçların, gece içi uyanıklık sayısını artırarak ve asıl önemli olan 'derin uyku' oranını azaltarak uykunun kalitesini bozduğunu göstermiştir. Aynı çalışmalar; etkileri ertesi gün de devam eden uyku ilaçlarının, hastanın gündüz performansını da azalttığını göstermiştir. Bu etkiyle, uyku ilacı alınan gecelerin sabahında zor uyanılır ve işe başlama güçlüğü yaşanır. Uyku ilaçları ile alkolün uykuya etkileri çok benzer. Alkol de başlangıçta uyku ilaçları gibi uykuya dalmayı kolaylaştırsa da; gece içinde sık sık bölünen yüzeysel bir uyku sağladığından, geceyi huzursuz geçirmeye ve sabah dinlenmemiş olarak uyanmaya neden olur. Uyku ilacı içenler, alkol almış gibi sabah yorgun kalkar.