kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Haziran 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Akciğer kanserinde az konuşulanlar

AA
25.05.2007
Türk Akciğer Derneği (TAKD) Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, Türkiye'de yılda 20 bin kişinin yakalandığı akciğer kanserinin, sigara içilmemesi gibi basit ve maliyetsiz bir önlemle yüzde 90 oranında engellenebileceğini bildirdi..
TAKD tarafından Hilton Otelinde düzenlenen "Akciğer kanserinde az konuşulanlar" konulu sempozyum başladı. Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Fadıl Akyol, yaptığı konuşmada, kanserin günümüzde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada geldiğini anımsattı.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, erkeklerde prostat, kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu ifade eden Akyol, Türkiye'de yılda yaklaşık 20 bin kişiye akciğer tanısı konulduğunu ve yaklaşık 15 bin kişinin hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Akciğer kanserinin başta gelen nedeninin yüzde 85-90 oranında sigara ve tütün alışkanlığı olduğunu kaydeden Akyol, şöyle konuştu: "Dünyada sigara tüketimi son yıllarda azalmaya başlamıştır. Türkiye'de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 50, kadınlarda yüzde 18 civarındadır. Çocuk ve gençlerde erkeklerin yüzde 11'i, kızların yüzde 4'ü ve sağlık çalışanlarının yüzde 42'si sigara içiyor. Bu oranlar, konunun ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Öldürücülüğünün yanı sıra tanı ve tedavisi zor ve pahalı olan, bu nedenle önümüzdeki yıllarda daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkacak olan akciğer kanseri, sigara içilmemesi gibi basit ve maliyeti olmayan bir önlemle yüzde 90 oranında engellenebilir. Bu nedenle sigaranın zararları konusunda insanlarımızın daha çok bilinçlendirilmesi gerekmektedir."

Akciğer kanserlerinin yüzde 85-90'ının, kronik bronşitin yüzde 75'inin, kalp hastalıklarının yüzde 25'inin sigaradan kaynaklandığını vurgulayan Akyol, sigaranın akciğer kanserinin yanı sıra gırtlak, ağız boşluğu, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, mide ve rahim kanserlerinin de en önemli nedenleri arasında yer aldığını bildirdi.

İki gün sürecek sempozyuma, konuyla ilgili yaklaşık 150 bilim adamı katılıyor. Sempozyum bugün yapılacak sunumların ardından yarın "Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde tanı ve tedavi" konulu yuvarlak masa toplantısıyla devam edecek. Sempozyumun ardından katılımcılara yönelik Kayseri ve Kapadokya gezisi düzenlenecek.