kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kosova 'da komuta artık Türkiye'de

Yeni Haber
Somali ve Afganistan başta olmak üzere dünyanın pek çok kriz bölgelerinde liderlik üstlenen Türk askeri, bu defa da Kosova Prizren'de Güney bölgesinin komutanı oldu. Çokuluslu Görev Kuvveti Komutanlığı'nı Alman meslektaşından devralan Tuğgeneral Uğur Tarçın "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün de dediği gibi 'Yurtta barış dünyada barış' ilkesi parolamız olacaktır" dedi.


Somali ve Afganistan başta olmak üzere dünyanın birçok kriz bölgesinde liderlik üstlenen Türk askeri, bu defa da Kosova Prizren'de Güney bölgesinin komutanı oldu. Çokuluslu Görev Kuvveti Komutanlığı'nı Alman mevkidaşı devralan Tuğgeneral Uğur Tarçın "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün de dediği gibi 'Yurtta barış dünyada barış' ilkesi parolamız olacaktır" dedi.


Türkiye, uluslararası toplumun müdahalesinin gerçekleştiği 1999'dan bu yana kesintisiz görev yaptığı Kosova'ya bir yıl süreyle "komutan" olarak hizmet verecek. Mehmetçiğin Almanya, Avusturya, İsviçre, Gürcistan, Bulgaristan ve Azerbaycan askerleriyle beraber görev yaptığı Güney Bölgesi Görev Kuvvetinde 4 bin asker yer alıyor. Kosova'nın güvenliği Güney bölgesiyle birlikte 5 ayrı komutanlığın sorumluluğu altında sağlanıyor.


300 personelden oluşan bir birlikle takviye edilen Kosova'daki Türk askerinin sayısı 757'ye yükseldi. Türkiye'nin komutası süresince kullanılacak 3 adet UH-1 tipi genel maksat helikopteri de Kosova 'ya ulaştı. Türkiye'nin komutayı Mayıs 2008'de Avusturya'ya devretmesi planlanıyor. Komuta devir teslim törenine Kosova'nın askeri ve sivil yetkililerinin yanısıra hristiyan ve müslüman din adamları da katıldı.


Kosova'daki uluslararası güç KFOR'un baş komutanı Komutanı Korgeneral Roland Kather kouşmasında ülke genelindeki güvenli ortama işaret etti. Türk generali "Aramıza hoşgeldiniz" diyerek karşılayan Korgeneral Kather, şöyle devam etti:"Uluslararası toplum ve Kosova halkı için son derece önemli olan son durumun bitiş çizgisine yaklaşıyoruz. Kosova halkının desteklemek ve onlara güzel bir gelecek hazırlamak için elinizden geleni yapacaksınız. Önünüzde önemli ve zorlu görevler var. Tanrı sizi korusun."


Tuğgeneral Tarçın da törende yaptığı konuşmada komutanlık görevini "Güvenlik ve istikrarın sağlanması ve geliştirilmesinde duvara bir tuğla da biz koymuş olacağız. Çok uluslu komutanlığın bütün askerleri bir tim olarak omuz omuza çalışacaktır" sözleriyle açıkladı.


Alman Tuğgeneral Erich Pfeffer ise komutayı Tuğgeneral Tarçın'a Türkçe "başarılı olmanızı gönülden dilerim" sözleriyle devretti. Kosova halkına yönelik mesajlar da veren Tuğgeneral Pfeffer "Siz anladınız ki, Avrupa'da ortak ve olumlu bir gelecek için şiddet bir seçenek değildir. Anlafdınız ki bu ülkenin zenginliği sahip olduğu kültürel, etnik ve dinsel çeşitlilikte yatıyor" dedi.