kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mayıs 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Pazar yeni modellerle ve dizel motorla büyüyor

UFUK SANDIK
22.05.2007
Tüm dünyada olduğu gibi son yıllarda Türkiye'de de moda haline gelen 4x4 SUV araçlara olan talep hızla büyüyor. Son 5 yıldır pazarda önemli bir artış var. 5 yıldır üst üste hızla büyüyor. 5 yıl önce SUV'ların toplam pazardaki payı yüzde 4'lerden yüzde 6'lara kadar yükseldi.. Otomotiv sektörü ekonomik dalgalanmalara ne kadar duyarlıysa ve olumsuz etkilense bile, 4x4 araçlar bu dalgalanmadan çok fazla etkilenmiyor. Bu yüzden, 4x4 pazarının önünün açık olduğunu söyleyebilirim. Bu yıl daralan otomotiv pazarında SUV'ların payı aynı kalsa bile, satış adetleri yükselecek. Ancak, satışların artmasında sadece modanın etkisi yok. En büyük neden olarak, son yıllarda 4x4 araçların çeşitlenmesi ve her keseye hitap eder hale gelmesini gösterebiliriz. Üst gelir grubuna hitap eden 4x4 araçların yanına hesaplı 4x4'lerin eklenmesiyle, off-road modelleri çok daha geniş bir müşteri kitlesinin dikkatini çekti. Bu sayede 4x4'ler sadece zenginlerin satın alabildiği araç olmaktan çıktı.

Yaşam şekli değişti

Bunun dışında yaşam şekillerinin ve ihtiyaçların değişmesi ve üreticilerin buna ayak uydurmaları da pazarı büyüten nedenler arasında yer alıyor. Daha önce yoğunlukla arazi kullanıma uygun, off-road kabiliyetleri yüksek önce 4x4'lerin dışında, şehirli 4x4'ler üretilmeye başlandı. Arazi kabiliyetlerinin yanına lüks otomobil konforunu ekleyen şehirli 4x4'ler, birçok tüketicinin farklı otomobillerden SUV'lara yönelmesine neden oldu. Bugün yollarda gördüğümüz birçok 4x4 araç, konforda lüks otomobillerle yarışır hale geldi. Lüks otomobillerde bulunan tüm konfor donanımları artık 4x4 araçlarda da var.

Dizel avantajı
Talebin büyümesindeki bir başka neden ise dizel motorların gelişimi. Gerçekten de, dizel motorların gelişen teknolojiyle birlikte daha sessiz hale gelmesi, performanslarının artması en çok 4x4 araçlara yaradı. 4x4'lerde yüksek hacimli benzinli motorlar yerine, daha küçük hacimli dizel motorlar kullanılmaya başladı. Bu da, Türkiye gibi yüksek hacimli motorlara yüksek vergi uygulayan ülkelerde, 4x4'lerin önünü açtı.

Lüks 4x4'ler geliyor

4x4 pazarındaki talebi gören otomotiv üreticileri de boş durmuyor. Daha önce 4x4 üretmemiş markalarda, pazara girme planları yapıyor. Bunlar arasında orta sınıf otomobiller üreten markalar olduğu kadar, spor lüks otomobil üreticileri var. Ferrari, Jaguar, Saab, Lamborghini, Bentley, Maserati gibi lüks oto üreticileri de, 4x4 pazarını yakından takip ediyor. Gelecekte, yollarda yepyeni 4x4'ler gördüğünüzde sakın şaşırmayın.